Петокласниците на „Славейков“ пренесоха учителите си в Средновековието

      Учениците от 5 „а“ и 5 „б“ клас на СОУ „Петко Рачов Славейков“ презентираха в рамките на часовете по ЗИП „История и цивилизация“ средновековните български крепости и дворци. Петокласниците от двете паралелки представиха собственоръчно изработени макети на древни сгради. Сложните архитектурни хрумвания накараха посетителите на импровизираната изложба да затаят дъх. Преподавател по история и класен ръководител на едната от паралелките е Месут Али. Негова е идеята да разнообрази часовете с такива практически задачи, в изпълнението на които децата да комбинират както знания по предмета, така и артистични умения. Учителят изказва благодарност за отзивчивостта и разбирането на родителите на петокласниците, които възприели идеята и помогнали в изработването на сложните макети.

    Двата класа работят по задачата в две различни направления. Единият клас има за задача да организира и проведе представяне на теоретична информация за фортификационите съоръжения  през споменатия период от българската история под формата на мултимедийни презентации и доклади. Тази част е по-научна и изисква задълбочена изследователска работа. Второто направление включва практическа работа -  изработване на макети на крепости, дворци или фрагменти от тях. Идеите за практическото изпълнение на макетите децата взимат от илюстрациите в учебника по история, избран от техния преподавател като най-подходящ в това отношение.

     „Проекция на детския ентусиазъм бяха особено успешните презентации на Викенти и Янко от 5 а клас и макетите на двореца на хан Тервел на Джансу, Деница, Даниела и на главната порта на Велики Преслав на Тюлай от 5 б клас. По този начин учениците се докоснаха до високите постижения на  материалната култура на младата българска държава.“, със задоволство споделя младият преподавател по история Месут Али. Неговата решимост да работи по нестандартен начин се повишава с тази първа по-сериозна задача на петокласниците, виждайки техния ентусиазъм и готовност за работа. Първото представяне на презентациите и макетите малчуганите направиха пред директора Милко Багдасаров и учителите – историци на СОУ „Петко Рачов Славейков“.  

    Изложбата е на разположение в специализирания кабинет по история на най-голямото училище за всички, които все още не са успели да я разгледат.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини