Община Кърджали трета в негативната класация по задлъжнялост

Сливен е най-задлъжнялата община в България. Това показват данните към края на ноември 2015г. на Министерство на финансите (МФ), предоставени след запитване на Kmeta.bg. Просрочените плащания по бюджета на общината са в размер на 19 295 313 лв.

На второ място по неизплатени средства е община Перник, чиито задължения са 13 991 064 лв. Трета в негативната класация е Кърджали, която е длъжник с 12 333 206 лв. На четвърта и пета позиция са Велинград и Видин със задължения съответно от 11 143 494 лв. и 7 315 601 лв.

5-те общини с най-висок размер на просрочените задължения по европроекти са Сопот, Неделино, Червен бряг, Батак и Пирдоп. Неразплатените средства по проекти в Сопот са 3 167 981 лв. За Неделино числото е 2 374 837лв. Червен бряг дължи 1 845 213 лв. по европроекти, Батак - 1 804 570 лв., а Пирдоп - 697 377 лв., показва справката от МФ.

Белоградчик е най-фрапантният пример за натрупани неразплатени задължения спрямо общия размер на разходите на общината. Към края на ноември размерът на дълговете е равен на 90% от размера на всички разходи по общинския бюджет. За Стамболово съотношението е 57,5%, за Велинград – 53,8%. За Пирдоп и Симитли процентът е около 50%.

Лошо управление на финансите и ниска събираемост на местните данъци и такси са основна причина за задлъжнялостта на споменатите общини, разясниха от министерството.

Ниската събираемост на местните налози се дължи основно на високата безработица и ниските доходи в повечето населени места. На тови фон администрациите по места завишават приходите, особено от продажба на общинско имущество. От институцията отбелязват, че общините дават под наем свои помещения на занижени цени, което ги лишава от приходи. Така те не могат да изпълнят финансовите ангажименти, които поемат и изпитват трудности да покриват текущите си задължения и капиталови разходи.

Масово общинските аминистрации допускат натрупване на нови задължения над определения допустим размер. Те не спазват ограниченията на чл. 94, ал. 3, т. 1 и т. 2 от Закона за публичните финанси (ЗПФ). Според т. 1., наличните към края на годината задължения за разходи (когато са начислени фактури, но не са разплатени-бел.ред.) не могат да надвишават 5 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години. Т. 2 пък гласи, че наличните към края на годината поети ангажименти за разходи (сумите на сключените от общината договори, плащанията по които предстои да се реализират-бел.ред.) не могат да надвишават 30 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години. От МФ отбелязват, че текущо анализират данните, като предстои към края на февруари да е ясна картината за цялата 2015 година.

Сериозни проблеми има и при работата по инвестиционни проекти, алармират от финансовото министерство. Изискванията за изрядност на документацията и целево разходване на средствата там са строги. Заради допуснати грешки и злоупотреби, не се признават направени вече разходи от общинските бюджети и се налагат финансови корекции. Например, проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция е установила, че 5 общини са платили неправомерно общо около 905 000 лв. за 13 проекта по Публичната инвестиционна програма за 2014 г. Това са Септември, Кочериново, Родопи, Златица и Исперих. Средствата не са разходвани за целта, за която са предоставени и тези общини ще трябва да ги връщат на Министерството на финансите. За 2015 г. пари в бюджета на министерството са върнали и Първомай, Горна Оряховица, Левски, Върбица, Стражица и др.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини