Ябълковец с нова атракция

    Саморъчно изработена велоришка (велофайтон), която се задвижва с електричество е новата атракция за жителите на ардинското село Ябълковец. Уникалният файтон  изкачва с лекота стръмните склонове, а при спускане надолу се самозарежда.

    Създател на изобретението е 29-годишният инж. Сейхан Алипаша от Ябълковец. Той живее в Измир, но всеки път при първа възможност идва в родното си село.

    Срещаме в центъра на селото бащата на Сейхан – Ашъкгарип, който е излязъл да направи поредната обиколка из района, за да „раздвижи“ изобретението. „Обичам да бъда сред природата, да разгледам историческите и природни забележителности, а още по-добре се чувствам, когато знам, че не замърсявам и въздуха”, казва с усмивка Ашъкгарип Мюмюн. Той допълни, че изобретението на сина му може да се предложи като туристическа атракция.

    През последните години село Ябълковец е предпочитана детстинация за множество туристи. Предприемчив бизнесмен превърна сградата на старото училище в хотелски комплекс с басейн, което е предпочитано място за отдих, както от местното население, така и от посетители от страната и чужбина.

     Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини