Юбилей на Ружди Шюкрю в Ардино

    Община Ардино и читалище „Родопска искра” организираха в сряда творческа вечер, посветена на 80-годишния юбилей на известния деец на културата и изкуството, диригента и композитора Ружди Шюкрю. Събитието, проведено в залата на  Общинския съвет, предизвика голям интерес. Сред гостите на тържеството бяха ръководството на общината начело с кмета Ресми Мурад, председателите на общинските съвети в Ардино и Момчилград - Сезгин Байрам и Юмер Юсеин, ръководителят на музикалния театър „Кадрие Лятифова” към Театрално-музикалния център в Кърджали и председател на Сдружение „Букет” Сабиха Местан. Тук бяха още читалищни дейци, общественици, приятели и почитатели на Ружди Шюкрю.

    Проявата започна с кратко представяне на Ружди Шюкрю като творец и деец на културата от Галя Гавраилова – Берова, съратничка на Юбиляра в отдел „Култура и изкуство” в Кърджали. Селяхидин Карабашев представи презентация за жизнения и творчески път на Ружди Шюкрю. В хода на презентацията присъстващите спонтанно запяха песните на Ружди Шюкрю. Председателят на Читалище „Родопска искра” Юксел Исмаил изпълни за първи път песента „В нашия град”, композирана от Ружди Шюкрю по текст на неотдавна напусналия ни Наджи Ферхадов.

    Ружди Шюкрю е роден на 22 Септември 1935 г. в Кърджали. Баща му е от ардинското село Родопско. Талантът на Ружди е забелязан още когато е на 15 години и не от кой да е, а от световно известния турски поет Назъм Хикмет при посещението му в Кърджали през 1951 г. Големият поет е впечатлен и възхитен от таланта му и препоръчва на местното ръководство този талантлив младеж да бъде изпратен да продължи образованието си в Музикално училище. Така и става. Ружди напуска Педагогическото училище в Кърджали и записва да учи в Пловдивското музикално училище, което завършва успешно през 1957 г. По време на военната си служба в продължение на 2 години е солист на Представителния ансамбъл на Строителни войски в София. В ансамбъла задълбочава своята подготовка, усвоява тънкостите на многогласното хорово и оркестрово дирижиране.

    През 1959 г. е приет на работа като методист и инспектор по музика в тогавашния отдел ”Култура и изкуство” в новосъздадения Окръжен народен съвет – Кърджали. През 1966 г. е изпратен на специализация в Баку – Азербайджан. На финала на курса в Баку има блестяща изява като диригент на оркестъра при представянето на оперета на сцената на Държавния музикално-комедиен театър в Баку. Завърнал се зареден с нова творческа енергия, в продължение на близо три десетилетия паралелно с длъжността си на методист Ружди Шюкрю е диригент и художествен ръководител на многобройни хорове и ансамбли към различни организации и институции в Кърджали ( ОЦЗ – Кърджали, завод „Орфей”, Народен хор при „Булгарплод”, ДАП-Кърджали, Български пощи, Женски народен хор към ОУ на МВР, който по-късно прераства в ансамбъл за български народни песни). Ръководените от него състави са спечелили многобройни награди. Създава  мандолинни оркестри – с деца и възрастни, към филиал „Юмер Лютви” при Читалище „Авицена”. Подпомага художествената музикална самодейност в окръга. Оказва методическа помощ на колективи в Момчилград, Жинзифово, Горно Прахово, Ардино. През 1969 г. е гост-диригент на ардинския Ансамбъл за турски народни песни във връзка с участието на ансамбъла в предаване по Българската национална телевизия в София.

    Автор е на много песни по текстове на поети, родени тук или свързани с този край като Наджи Ферхадов, Дурхан Хасан и др. („Джебелли къз”, „В нашия град”, „За любовта граници няма”, „Пролетен дъжд” и др.). Песните му, изпълнявани от солисти или самодейни колективи, са във фонда на Българското национално радио. За своя принос към развитието на музикалното изкуство Ружди Шюкрю е отличен с правителствена награда – орден „Кирил и Методий”.

    От четвърт век Ружди Шюкрю живее в Истанбул. Но продължава да помага на колективи от Кърджали и областта.

    По случай кръглата годишнина Ресми Мурад и Сезгин Байрам връчиха на юбиляра Почетен плакет и Поздравителен адрес. „Вие сте поредното доказателство, че Ардино е рудник с полезни изкопаеми от благородни метали, но най-вече с неизчерпаеми находища от талантливи хора. Бъдете жив и здрав, Маестро, и още дълги години не изпускайте от ръката си камертона, за да ни радвате с нови творби”, се казва в поздравителния адрес. Прочетено бе приветствие от Бурса, от ученика на Ружди Шюкрю - Мелтун Кадъоглу. Топли думи към юбиляра отправи Сабиха Местан. 

    Развълнуван дълбоко, юбилярът – отрупан  с цветя и поздравления, сподели, че не е очаквал такова сърдечно посрещане в Ардино. „Тук винаги идвах с удоволствие, за да помагам на местното Читалище. Това тържество ще остане завинаги в сърцето ми като скъп спомен” - заяви Ружди Шюкрю. Той благодари на ръководството на общината и на читалище „Родопска искра” за оказаната чест и топъл прием.

    Културната проява завърши с изпълнения на ансамбъла за турски народни песни към Сдружение „Букет” – Кърдъжали, като не бе пропуснато в репертоара да има песни, създадени от самия юбиляр.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини