Новият общински съвет в Ардино прие правилник за организацията и дейността си

    Правилникът за организацията и дейността на Общинския съвет в Ардино, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация бе приет на сесия на местния парламент. Документът бе изготвен от временна комисия с председател Зюлфие Ибрямова от ДПС. На второто редовно заседание присъстваха 28 общински съветници, като правилникът бе приет с 28 гласа „за”.

    На заседанието бе избрано ръководството и членовете на Постоянните комисии към Общинския съвет. Местният парламент ще има 8 постоянни комисии. 7 от тях ще имат по седем членове, а комисията по младежки дейности, спорт и туризъм ще бъде 5-членна. Групата на ГЕРБ предложи Тодор Буров за председател на постоянната комисия по ТСУ, транспорт, комуникации, а ДПС номинира Азис Мурад. След явно гласуване кандидатът на ДПС получи 22 гласа „за” и 6 „въздържали се”. Съветниците от ГЕРБ не приеха резултата и предложиха кандидатурата на Тодор Буров също да бъде подложена на гласуване. При гласуването Тодор Буров получи 6 гласа „за” и 22 „против”, след което, съветниците от ГЕРБ демонстративно напуснаха заседанието на Общинския съвет.

    „Това поведение на съветниците от групата на ГЕРБ противоречи на Етичния кодекс, който е неразделна част от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет”, коментираха от групата на ДПС. Оттам допълниха още, че твърдението на съветника от ГЕРБ Съби Узунов по регионалните медии, че кандидатурите им били отхвърлени без да бъдат подложени на гласуване не отговаря на истината. Защото те предложиха един единствен кандидат за председател на постоянната комисия по ТСУ, транспорт, комуникации и то не мина.

    След явно гласуване за председатели на комисии бяха избрани: Постоянна комисия по финанси, бюджет и стопанско управление -  Зюлфие Ибрямова, Постоянна комисия по здравеопазване и социални дейности - Шинка Аврамова, Постоянна комисия по образование, култура и вероизповедания -  Бахтияр Ходжов , Постоянна комисия по ТСУ, транспорт, комуникации - Азис Мурад , Постоянна комисия по евроинтеграция и екология - Зекие Косова , Постоянна комисия по етика, законност, обществен ред и контрол на решенията на общинския съвет - Бюлбюл Юмер, Постоянна комисия по младежки дейности, спорт и туризъм - Месут Хайрулов, Постоянна комисия по земеделие и гори - Шахин Байрямов.

    Създадена бе и специализирана комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси с председател Мюмюн Джила.

    Сесията започна с полагане на клетва на общинския съветник от ДПС Евгин Мехмед. Той отсъстваше от тържественото заседание на новия местен парламент.

    На заседанието бе прието решение за промяна на общата численост и структура на общинската администрация и дейностите към нея.

    Съветниците определиха и размера на трудовите възнаграждения на кметовете на населени места на територията на общината. Основните заплатите на кметовете на 39-те села от общината ще варират от 500 до 750 лева.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини