Кърджали осъди атентатите в Париж, бе даден за пример на Европа

    Кърджали осъди терористичните актове в Париж и бе даден за пример на Европа. Духовници,кметове и народни представители събрали се за да раздадат ашуре на кърджалийци заклеймиха атентатите във френската столица при които загинаха над 150 души. Те дадоха за пример модела на толерантност в Кърджали и посочиха,че Европа трябва да се поучи от него.

    Заклеймяваме терористичните актове в Париж. Ако сте повод за смъртта на човек,то вие сте повод за смъртта на цялото човечество. Този който убива един, убива всички, каза в словото си районният мюфтия Бейхан Мехмед. Той посочи Кърджали за пример и подчерта,че раздаването на ашуре се е превърнало в символ на комшулука.

    Енорийският свещеник отец Петър сподели,че му е мъчно за тези, които са извън Кърджали и не са се поучили от историята. От днес нататък трябва да сме още повече задружни.Човещината е нашето оръжие срещу тероризма,подчерта духовникът. Той се помоли Господ да дава мир и разбирателство на нашия град. Припомни,че кмета Хасан Азис никога не си е позволявал да разцепва джамията от църквата. Отец Петър похвали и кмета на побратимената община Осман Гаази от Бурса Мустафа Дюндар, който от единадесет години заедно с градоначалника Хасан Азис е инициатор на раздаването на ашуре в Кърджали. Трогнат съм, г-н Дюндар дойде първо в църквата ,а след това в джамията. Горди сме че в Кърджали можем да се прегърнем с Хасан и Осман,с кмета, с мюфтията,подчерта отец Петър.

    Народният представител Мустафа Ахмед изрази съболезнования на френския народ за жертвите от атентатите. Той подчерта, че те са натъжили всички кържалийци..В Кърджали живеем в братство и разбирателство и сме модел на цяла Европа,посочи депутатът.

     Кметът на Осман гаази Мустафа Дюндар заяви, че след атентата в Париж всеки гледа примера на Кърджали и поздрави духовниците за техните призиви за хармония между религиите.

    Градоначалникът Хасан Азис бе категоричен,че в Кърджали всички са против всякакви прояви на тероризъм.Той призова атентаторите от Париж да бъдат наказани и получат възмездие.Тук,нашият отговор е нашето единство.Показваме на цяла Европа ,че това е успешният модел за Балканите ,а и за самата нея. Чрез раздаваното на ашуре още веднъж подчертаваме нашето единство.Това е нашето разбиране за заедност,категоричен бе кметът на Кърджали.

    Кметове,духовници и депутати се включиха в раздаването на ашурето.Бяха приготвени 5000 порции,като по-голямата част бяха раздадени на кърджалийци.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини