Посланик Ал Мадбух:И в Палестина има религиозна хармония както в Кърджали

    И в Държавата Палестина, както в Кърджали има религиозна хармония. Джамиите са до църквите и христини и мюсюлмани общуват в дух на толерантност. Те са заедно в протестите срещу окупационните войски. Това заяви при откриването на   две фотоекспозиции  на Посолството на Държавата Палестина у нас  -„Ясер Арафат” и „Палестина – Светата Земя” посланик Ахмед ал Мадбух. Негово Превъзходителство подчерта, че подобна инициатива е отличен повод кърджалийци да се запознаят с богатото културно наследство на Палестина-люлката на небесните религии. Ако е имало гражданство на времето когато се е родил Исус Христос,той щеше да има палестински паспорт, пошегува се дипломатът.

    Ахмед Ал Мадбух подчерта в словото си изключителния принос на лидерът на палестинската съпротива Ясер Арафат за борбата за независимост. Той разказа за хладнокръвните убийства на палестинци, дори само при подозрение, че участват в съпротивата. Искаме от ООН международна закрила на окупираните територии, заяви дипломатът. Той каза,че палестинците ще бъдат непримирими както е било това при съпротивата срещу мандата на английските окупатори преди Втората световна война. Тогава дейците на съпротивата носели куфии-шаловете на палестинските селяни.С тях криели лицата си.Английските окупатори разпоредили да се стреля на месо по тези които носят куфии. Тогава всички палестински мъже сложили шалове и англичаните били безсилни.

     Куфията е символ на непримиримостта на Яср Арафат,затова тя бе неизменна част от облеклото му,сподели посланикът .

    Кметът на община Кърджали Хасан Азис посочи,че изложбите са значимо събитие за Кърджали.Тя представя както културното наследство на Палестина ,така и животът на Нобеловия лаурят за мир Ясер Арафат.Има неща които можем да прочетем,но тези 50 фотоса ни помагат да вникнем в същността на палестинската кауза,каза градоначалникът.Разбираме мечтите на палестинците, техните трудности пред които се изправят и с които се справят, каза още Хасан Азис.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини