Николай Овчаров: Акрополът на Перперикон е завършен

Акрополът на Перперикон е завършен. Според проф. Николай Овчаров това е най-важният резултат от археологически сезон 2015.

За три месеца и половина е изпълнена задачата за тази археологическа година - завършването на Акропола на Перперикон. Вече са факт улиците, площадите, много сгради, от които най-голямата е с дължина 26 метра", изтъква проф. Овчаров. По думите му, сградата е от Римския период ( 3- 5 век), който е най-монументален и най-значителен.

Нарекох 2015 - годината на Рим на Перперикон, казва проф. Овчаров за отминаващия археологически сезон. И това не е случайно, защото Римската епоха ( 3- 5 век) според него дава изключителни неща и като находки, и като архитектура.

Наред с градоустройството - улици и сгради, които основно са от това време, са локализирани и цели три храма от римския период, обяснява проф. Николай Овчаров.

Освен находките от Римско време, в археологическия сезон има и значими открития от други периоди. Такава находка е изящен сребърен пръстен от 13-14 в. с дебела позлата. Проф. Николай Овчаров показва находката едва сега, тъй като реставраторите и най-добрите златари в Кърджали са имали доста работа по възстановяването й. Бижуто е с касетка с вграден камък - обсидиан, който се обработва изключително трудно и експертите още се чудят на фината му шлифовка. Размерът на халката е впечатляващ и не е ясно дали накитът е бил носен от жена или мъж.

Сред най-новите реликви от Родопите е и бронзово краче - стилизиран крак на животно,част от тоалетно сандъче, приютявало накитите на знатна римлянка от 2-3 в.

Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини