УНИЦЕФ България: „Работилница за родители – да пораснем заедно”

Сдружение „Плевенски обществен фонд „Читалища“ е сред организациите, с които през 2012 година УНИЦЕФ България стартира пилотната фаза на програмата „Работилница за родители – да пораснем заедно”, с цел да осигури подкрепа на родители на малки деца на възраст до 4 години, както и на бъдещи родители. Програмата се базира на съвременните разбирания за развитието на детето през периода на най-ранното детство и ролята на родителите и семейната среда за разгръщане на потенциала на детската личност. Основополагащо в нея е разбирането, че родителството трябва да бъде в най-добрия интерес на детето, т.е да насърчава положителните отношения между възрастни и деца, които да допринасят за развитието както на детето, така и на родителя.

Ползвайки опита, натрупан по време на реализирането на програмата „Работилница за родители“, Плевенски обществен фонд „Читалища“ подготви проектното предложение „Да пораснем заедно”. То следва модела на УНИЦЕФ и включва 12 тематично и концептуално свързани семинари с обща продължителност от 24 часа, които се водят от специално подготвен екип от специалисти с активното участие на родителите. Специалистите и родителите са равноправни по отношение на своите знания за децата и по време на семинарите са партньори, които обменят опит и си сътрудничат активно в търсенето на решения за изпълнение на родителските отговорности. Родителите имат възможност да общуват с други родители, да обменят опит и мисли, както и да научават повече за особеностите на развитието и потребностите на детето в периода на ранното детство.

За изпълнение на „Да пораснем заедно“ ПОФЧ спечели финансиране по програма за подкрепа на НПО на Европейското икономическо пространство. Чрез проекта моделът „Работилница за родители“ ще се реализира в нови пет населени места – Благоевград, Враца, Кърджали, Разград и Търговище, както и ще се търсят алтернативни форми за осигуряване на устойчивост, чрез застъпничество пред местните власти.

От 21 до 30 август се проведе обучение на специалистите, които вече водят Работилниците в петте града. В сформираните 10 Работилници за родители в Благоевград, Враца, Кърджали, Разград и Търговище. В тях участват над 180 родители на деца на възраст до 4 години.

В нашия град Работилниците за родители се изградиха и работят с партньорството на НЧ „Обединение 1913” Кърджали. Експертите, които преминаха през конкурсен избор са: д-р Нели Андреева, Ширин Юркеден, Елица Мавродинова и Камелия Чолакова.

Работилниците за родители е нова дейност за Кърджали, която е насочена към постигане на благоденствие на нашите деца, чрез повишаване на родителския капацитет в техните семейства.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини