Американци купиха кърджалийското предприятие "Пневматика"

Кърджалийското предприятие "Пневматика" е закупено от американци. „МАТ Холдинг" е изкупило акциите на френската компания „Серта", в чиито активи влиза и заводът за производство на пневматични чукове и цилиндри.

Сделката е станала през август. От ръководството на холдинга са декларирали, че производствените мощности на предприятието остават същите, числеността на персонала също. На този етап няма да има и промяна на ръководния състав.

Годишният оборот на „МАТ холдинг" достига 1,6 милиарда долара, поясниха източниците ни. Компанията има 18 дъщерни дружества в различни точки на света, в които работят около 13 000 души. Новите собственици си поставили за цел Кърджали да стане европейски лидер в производството на хидравлични цилинидри.

Кърджалийското предприятие "Пневматика" е основано през 1964 г. за производство на пневматични чукове и пневматични цилиндри. В него тогава работят 1300 души. През 1995 г. "Пневматика" се приватизира в полза на работниците. Следват периоди на безработица и съкращения.

Първите контакти със "Серта" са били през 1996 г., през 2000 г. френската компания става акционер с дял от 34% в "Пневматика", а през 2003 г. френският консорциум  изкупува остатъка от акциите от работниците. След инвестициите на новите  собственици производството достига до 400 000 цилиндъра годишно. За 2014 г. "Серта" отчита печалба от 6 млн. евро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини