„Дружба Родина” поиска общ българо-турски прочит на фалшификациите за зверства над мюсюлмани у нас

Призовават се президент и премиер да информират турските си колеги за фабрикуването на фалшификации в южната ни съседка

Иван Грозданов

Публично разследване на фалшификации на събития от най-новата българска история от турски учени поиска единодушно на Общото си събрание неправителствената организация „Дружба Родина”, която ратува за единение на българи мохамедани и християни в страната.

На състоялият се вчера форум бе обсъдено и прието обръщение,което днес бе представено пред медиите. Отправя се апел Прокуратурата и институциите в Република България да съдействат български и турски учени да изследват събитията около т.нар.Възродителен процес, свързан със смяната на имената на българските мюсюлмани. Реакцията на „Дружба Родина” е провокирана от две книги изпълнени с откровени фалшификации на събитията от най-новата българска история. Става дума за „Страници от историческото минало на помаците” с автор турският професор с български корени Хюсеин Мемишоглу и „Българските зверства. Документи и фотографии”,на неговия колега Илкер Алп. Лъжите,които се разпространяват в публичното пространство от двамата автори за броят на жертвите на комунистическия режим предизвикват тревога, се казва в обръщението. В него още се подчертава: Разминаването между фактите и измислиците, както и между самите измислици е толкова драстично,че предизвиква откровени манипулации, чрез изявления на политици в медии и публични изяви. Според Дружба Родина тези лъжи определено предизвикват недоверие и омраза между християни и мюсюлмани у нас и в Република Турция, като внасят излишно напрежение между нашите две страни.

В апела си до институциите организацията призовава: Да се направи пълен преглед на фактите, публикациите и изявленията ,свързани с убийствата на мюсюлмани през този период,да се установят имената и броят на убитите,както и обстоятелствата при които те са загинали. Да се разкрият имената на виновните за това.Настоява се да се потърси наказателна и морална отговорност на лицата и организациите,спекулиращи с броя и паметта на убитите и внушаващи допълнителна сатанизираща вина на България. От „Дружба Родина” се обявяват за следното: чрез турските институции в България проф.Мемишоглу да бъде призован да даде обяснения за сътворените от него лъжи за хиляди убити мюсюлмани. Ако не може да докаже твърденията си да му бъде забранено да се връща в родината си България.Проф.Илкер Алп също да бъде поканен да защити тезите си за чудовищни злодеяния на българските власти. Ако не успее,да му бъде забранено да влиза в страната. Призовават се БАН и Турската академия на науките да направят пълен критичен анализ на публикациите на български и турски по тази тема,като го огласят публично. От неправителствената организация са на мнение,че разпространението на лъжи насаждащи етническа и верска омраза трябва да се инкриминира от Българския парламент. Призовават се президент и премиер да информират турските си колеги за фабрикуването на фалшификации в южната ни съседка.

Разобличаването на фалшификациите за най-новата българска история свързани с отношенията между мюсюлмани и християни,сътворени от наши и чужди учени ще бъде основна цел на „Дружба Родина”,категорични бяха участниците в Общото събрание.Членове на организацията като доц.д-р Стоян Танев и д-р Елена Алекова вече готвят научни изследвания по проблема.Сериозен анализ по темата е направен от доц.Евгения Калинова.

 Faktor

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини