ДПС:Децата да избират храната в детската градина според религията си

Децата да имат избор за храната си спрямо своите религиозни разбирания. Това предложение направи от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов. Народният представител предложи промени в Закона за закрила на детето, които да дадат възможност на родителите и децата сами да избират храната според религиозните си разбирания.

Предложението на ДПС обаче не събра необходимата подкрепа в пленарната зала и не влезе в дневния ред на парламента.

„Законопроектът е свързан с предложението да се предостави възможност, а не да се наложи, на децата в детската градина и в училище да се хранят с храна, която е съобразена с техните религиозни изповедания. Съответно това наше предложение е продиктувано от искането, желанието и настояването на множество родители и деца, които искат в училище да се предостави възможността да избират храната си според своите религиозни разбирания", коментира депутатът в защита на тезата си.

По думите му в съвременния свят трябва да жалим, щадим и обслужваме интереса и на децата.

„Ако децата имат права, а те имат и религиозни такива, трябва да се съобразим с тяхното искане. Това ще даде възможност, но няма да налага на никого, каквито и да е религиозни разбирания. Нещо повече - доколкото ми е известно, има хиляди и десетки хиляди родители, които не са съгласни с хранителния режим, предлаган в детските градини и училищата и децата не се възползват да се хранят с това. Този законопроект ще даде възможност на децата и родителите от всички религии - юдеи, християни и мюсюлмани - да изповядват религията си не само в дома, но и в училище", допълни Хафъзов.

Според него при децата се получава едно раздвояване, което е вредно.

„Представете си какво раздвояване на личността се получава, когато децата са възпитавани в дома по един начин, че една храна не е желана или позволена от съответната религия, но в училище те са задължени да я ядат. Или няма да консумират никаква храна, или ще бъдат равнопоставени и ще им се даде някаква възможност", каза още депутатът.

Дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини