Гимназисти и учители от „Езиковата“ се преклониха пред делото на Народните будители

    Учителят… Той горд е и изстрадал.

           С ум, сила, вяра и сърце дарен.

           И не защото е учител станал,

           а защото за учител е роден.

     Седмица преди Деня на народните будители – първи ноември, във  фоайето на Гимназията, ученици от 11. клас и учителите по български език и литература подредиха кът със снимки и книги на именитите българи, съградили ни като нация и културна идентичност през вековете. Така всички посетители и ученици имаха възможността да се запознаят с живота и делото на Паисий, Софроний, Ботев, Левски и много други будни умове, патриоти и  родолюбци.

    За празника на народните будители ръководството и учителите на ГПЧЕ „Христо Ботев“ организираха тържество, на което показаха творчески дух и засвидетелстваха своето уважение към колегите, решили да се оттеглят в заслужена почивка. След думите на благодарност и признателност за професионализма и приноса за развитието на просветното дело в град Кърджали, учителите сътвориха пъстроликия образ на учителя – будител. Той бе представен като поет със дух, като книга, в която има много мъдрост и опит, като слънцето, което пръска светлина.

    За всички ни е ясно,     че ролята на  съвременните будители е много по-сложна от тази да се ограмоти един млад човек. Днешната дефиниция на думата будител различна. За тях той е човек, който може да  мотивира, да събуди желание за развитие, да подтикне към добротворство, и желание за победа, да отваря очите към истинското и красивото. Нека знаем, че учителят създава цяла звездна система от ученици и родители и те светят със светлината, с която той, учителят, ги е заредил и го помнят за цял живот.

    На първи ноември е добре да се знае, че не гоним злите духове с тиквени фенери, че не  сме чуждопоклонници, а сме хора, които носим гените на стремежа към наука и познание за славното и героично минало и уважение пред неуморния труд на  днешните будители. Крайно време е да разберем, че няма кой да дойде и да ни събуди, ако ние не поискаме да отворим очите си към духовното, стойностното и  родното.

    Какво ни е нужно, за  да се събудим?  - Вяра, нови ценности и манталитет! Днес, повече от всякога, ни е нужно да се гордеем с миналото си и „История славянобългарска“. Нужно ни е да помним, че  настоящето ни е такова, каквото си го сътворим сами.

    Да осветлим пътя към знанието и добротворството!

    Да събудим спящите!

    Да запазим пламъка на пробуждането!

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини