Хакери удариха ДАНС и НАП. Преглед на печата

"Сега": БСП загуби всичко, РБ взе Плевен и Добрич

БСП не успя да спечели кметско място в нито един голям град на България. Социалистите разчитаха, че ще вземат властта във Враца, Ловеч и Разград, но и тези бастиони паднаха при балотажа вчера. БСП не успя да се пребори срещу ГЕРБ и в Сливен и Перник, където също имаха шанс да се представят достойно.
Освен в тези градове, ГЕРБ печели Силистра и Търговище, Сливен, Шумен, Видин и Хасково.
ГЕРБ загуби Добрич. Кандидатът на Реформаторския блок Йордан Йорданов печели 54% от гласовете в Добрич срещу Детелина Николова от ГЕРБ.
Все още не е окончателно ясно кой печели в Пловдив. В последните часове дистанцията между градоначалника Тотев /ГЕРБ/ и Славчо Атанасов /ВМРО/ бе скъсена до 0.4 на сто.
В Пазарджик печели независимият Тодор Попов, а в Плевен - подкрепеният от Реформаторския блок Георг Спартански.

"Дума": Избирателите предпочетоха да си останат вкъщи

При изключително ниска активност мина вторият тур на местните избори вчера. 1 217 000 души или 33,38% бяха гласували до 17 часа.
Най-висока е избирателната активност в сливенското село Баните - 68,17%, а най-ниска в столицата, където към 17 часа до урните отидоха едва 13,17%. В Пловдив към същия час бяха гласували 20,67% от избирателите, във Варна - 33,38%, Видин - 29,61%, Враца - 36,43%, Карлово - 27,64%, Плевен - 37%. Над 35 на сто бе избирателната активност в три от общините на София-област към 13 ч. на втория тур на изборите за местна власт. 35,52 процента е избирателната активност в община Ботевград. Гласували са 5900 души, в селата на общината - 4300.
В 17-те общини на Пловдивска област, без Пловдив-град, към 17 часа бяха гласували 33,98 на сто от имащите право на глас. Най-активни бяха жителите на родопското село Белица, община Лъки, където до 17 часа са гласували 75 на сто от избирателите. С над 50 процента активност са общините Брезово, Садово, Съединение, Раковски. Най-ниска бе активността до 17 часа в Асеновград и Съединение - съответно 37,89% и 37,69%, в останалите общините процентът на гласувалите бе между 40 и 50.

"24 Часа": Хакерска атака срещу няколко сайта на държавни институции

Сайтовете на няколко държавни институции са подложени на хакерска атака, установи проверка на Нова телевизия.

Сред тях са този на НАП, ДАНС, КЕВР, парламента и на "Информационно обслужване" АД.

По-рано сайтът на Централната избирателна комисия (ЦИК) отново бе подложен на хакерска атака. Отварянето на интернет страницата ставаше по-бавно, но все пак бе възможно.

"Монитор": Токът за бита на старата цена

Токът за битовите клиенти остава на досегашната си цена. Намаление ще има само за бизнеса - както на свободния, така и на регулирания пазар. Това съобщи вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след закритото заседание, на което беше взето окончателното решение. Новите тарифи влязоха в сила от момента на вземането.

Основната промяна е на цената "Задължения към обществото". Тя намалява от 37,90 лева на мегаватчас (без ДДС) до 36,83 лева за мегаватчас (с 2,8%). Това води до спад в цената за бизнеса на свободния пазар с 1,07 лв. на мегаватчас. За фирмите, които все още са на регулирания пазар намалението е средно с 2,5 на сто.

Освен намаляването на цената „Задължения към обществото" решението на КЕВР предвижда цената на едро (микса на НЕК), по която ЕРП-тата купуват тока да падне от 116,60 лв. на мегаватчас (без ДДС) на 115,50 лв. Както и да бъде орязана тарифата на системния оператор за пренос през мрежата високо напрежение - от 7,39 лв. на 7,36 лв. за мегаватчас. Намаление, макар и с части от стотинката има и в цената на ЕРП-тата за пренос в мрежата ниско напрежение.

"Новинар": Пожар в мола на "Цариградско шосе"

Служителите и посетителите на мола на "Цариградско шосе" в София бяха евакуирани заради пожар, съобщи Нова телевизия. Всички автомобили от надземния паркинг, както и от нивата под земята се изтеглят навън.

Сигналът за пожара е подаден в 20.35 часа. Свидетели разказаха, че са видели пушек и са усетили остра миризма на изгоряла гума.

По предварителна информация вероятно пламъците са тръгнали от кухнята на заведение.

Пред мола има три пожарни автомобила, линейка и полицейски екипи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини