Ученици от „Св.Св. Кирил и Методий“ се учат на солидарност

    Проектът на най-голямото основно училище в кърджалийска област ОУ“Св.Св.Кирил и Методий” и Osnovna Škola Ante Starčevića от град Решетари - Хърватия беше избран като част от Academy of Central European Schools (ACES) заедно с още 41 други проекта, от общо над 260 подадени идеи. Темата на тазгодишния цикъл е „Solidarity” „Солидарност” и проектът ни неслучайно се казва “Intergenerational solidarity” „Солидарност между поколенията”, като идеята е учениците ни, заедно с техните връстници от Osnovna Škola Ante Starčevića, да научат повече за хора от рискови групи и по-конкретно възрастните хора, като прекарат известно време с тях. Периодът на реализация на дейностите по проекта е Октомври 2015 – Април 2016г. и ще включва изработване на група упражнения, адаптирани за възрастни и наръчник, който да помогне на хората от третата възраст да работят по-лесно с компютър, посещение до Хърватия, участие в семинари и конференции.

    Това е откъс от официалното писмо от Комисията към ACES, която селектира успешните проекти:

    „Тази година – благодарение на вашето активно участие – бяха подадени 266 проекта – включващи 601 училища, значително повече от преди, като от тях 263 кандидатури с 596 училища бяха приети. Ние се гордеем с този резултат. За съжаление, не всички проекти могат да бъдат финансирани. Международната комисия за подбора на проектите се впечатли от цялостното добро качество на подадените кандидатури и базира задълбочения си анализ на изцяло върху Критериите за оценка на качеството на проекта. Работата на всички, които се включиха беше изключително тежка, защото много добри идеи трябваше да бъдат отхвърлени, заради ограничения бюджет.

    Общо 42 са спечелилите проекти включващи 100 училища!  Щастливите сме да ви инфорираме, че вашият проект е сред избраните – ЧЕСТИТО! Това означава, че ще имате възможността да реализирате идеите си!”

    От 5 до 8 октомври в Сараево се проведе първата среща по проекта ACES (Academy of Central European Schools) за всички училища, спечелили проекти за периода октомври-април 2015/2016г.

    Целта на тази първоначална среща бе да се даде възможност на представителите на училищата партньори по различните проекти да се срещнат за първи път и да се опознаят. Петте дни в Сараево бяха изпълнени с разнообразни и интересни дейности и мероприятия, ползотворни разговори, обмяна на идеи. Бе отделено достатъчно време и за обсъждане на бъдещите проектни дейности между учениците и учителите – координатори, както и какви ще бъдат следващите стъпки при реализирането на проекта.   

    Най-приятно ни изненада топлата обстановка, в която бяхме приети.С всеки участник – ученик или учител – можеше да си намериш обща тема за разговор. Изненадаха ме идейните семинари.Но най-изненадана останах от това колко бързо се променят нещата там. Като започнем от залите, в които бяхме. Те биваха преобразявани за минути. Но и настроенията се меняха със същата скорост. В един момент се забавлявахме и се смеехме, а само минута по–късно започвахме да преосмисляме всичко, което сме видели досега, осъзнавайки колко реални и глобални са проблемите в общуването между хората на Земята. Трудно се намират думите да се обясни нещо толкова завладяващо.Но в едно съм сигурна – срещата ми с всички тези хора от цяла Европа ми помогна да разбера по-добре значението на думата „солидарност“.

    Без значение колко ни се иска един човек да може да промени света, това още е недосегаема идея. Дискриминацията е проблем на целия свят. Но не е задължително един-единствен човек да измисли решението му. Достатъчно е сто човека да измислят една десета от решението. Сто човека да се обединят около една идея. Идея, която да стои в основата, такава, която се разбира лесно и трудно бива извъртана. Това ще е истински напредък.

    Представители на ОУ“Св.Св.Кирил и Методий” бяха г-жа Илияна Стоянова, координатор на проекта “Intergenerational solidarity” „Солидарност между поколенията”(партньор Osnovna Škola Ante Starčevića от град Решетари) и ученичката Жулен Садула от VI клас.

    През месец март хърватите ще гостуват в България, а месец по-късно група от ученици и учители от ОУ“Св.Св.Кирил и Методий” – гр.Кърджали ще посетят Основно училище Ante Starčevića в Решетари – Хърватия.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини