Райф Мустафа осъди прокуратурата за скалъпено дело

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа осъди прокуратурата за обезщетение в размер на близо 50 000 лв.

Мустафа бе задържан през юни 2009 г. при показна акция на ДАНС и обвинен заедно с бизнесмена Росен Маринов за подкуп в размер на 100 000 лева.

Според обвинението Маринов предложил огромния подкуп на бившия шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров заради сделка с катери. Мустафа пък беше обвинен, че е посредник. 

След 4-годишна съдебна сага и неколкокротно връщане на делото от Върховния касационен съд, през 2013 г. бившият заместник-министър на вътрешните работи бе окончателно оправдан.

Сега на свой ред Раиф Мустафа съди прокуратурата по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), съобщи "Правен свят". 

Делото е висящо пред Софийския апелативен съд, но на първа инстанция Мустафа е осъдил държавното обвинение да му изплати 22 000 лева за причинени неимуществени вреди, 24 200 лева за направени разноски за адвокат по делото за подкуп, близо 1900 лева за разноски в процеса и 1152 лева за пропуснати ползи от лихви върху парична гаранция.

Общата сума е близо 50 000 лева, но ако решението бъде потвърдено, обезщетението ще надхвърли този размер заради лихвите по него.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини