Езиковата пак „събори”Берлинската стена след четвърт век

Ученици и учители от Езиковата гимназия събориха стената, която десетилетия наред разделяше Германия и демонстрираха как се градят мостове на познанието и приятелството

            Германия празнува четвърт век от обединението си. Преди четвърт век хиляди хора станаха свидетели на най-голямото историческо събитие за момента, символизиращо края на разделението между Западна и Източна Европа. Години след Обединението, Германия продължава да привлича вниманието на света. Държава с невероятна икономическа мощ и социална система, тя се радва днес на признание и е една от най-влиятелните страни в света. Немскоговорящата общност в ГПЧЕ „Христо Ботев” достойно отбеляза Националния празник на обединена Германия. В  ГПЧЕ „Христо Ботев“ентусиазираните ученици, изучаващи немски език, наставлявани от своите учители, подготвиха информационен кът във фоайето на Гимназията и организираха „събарянето на Берлинската стена”. За осмокласниците бе интересно и мотивиращо да усетят тръпката от изработването на Берлинската стена. Тази акция не беше самоцелна, а младите ботевци показаха на своите връстници, че не издигането на стени дава сигурност, а изграждането на мостове на    приятелство и междукултурно опознаване.

             Част от голямото семейство на ГПЧЕ „Христо Ботев” вече е  и 19-годишният Ян-Филип Сервос, който от началото на тази година е доброволец в училище по програма Културвайт. За поредна година възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” имат възможността да общуват с носител на езика, да научат повече за неговата култура и да усвоят социални умения за общуване в мултикултурна среда. Ян-Филип сподели, че е изключително впечатлен от отношението към него от ученици и учители, както и от високото ниво на преподаване на немски език. Доброволецът посещава редовно учебни часове и вече планира редица дейности и инициативи, с които да представи своите култура, традиции, език, както и да допринесе за подобряване на комуникативните умения на нашите възпитаници. Ян-Филип проявява желание да помогне и в подготовката на учениците за изпита за Придобиване на немска езикова диплома (DSD C1), където традиционно показваме високи резултати както на национално, така и на международно ниво.

Силно впечатлен от професионализма на преподавателите и ентусиазма на учениците, изучаващи немски език, Ян-Филип се включи активно в дейностите, организирани във връзка с  днешното честване на Националния празник на Германия. Той изготви мултимедийна презентация. През целия ден  ученици родители и гости на училището имаха възможността да научат интересни и любопитни факти  за тежкия и съдбовен процес на обединение.  Инициативите продължиха с представянето на филма „Зазидани” на телевизия „Дойче веле”, чрез  който учениците се  докоснаха до драматичните събития от историята на Германия.  След филма стартираха и интересни дискусии по класове и по-голямата част от учениците стигнаха до заключението, че премахването на разликите между изтока и запада е сложен и бавен процес и някои неравенства дори днес не са заличени.   

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини