Пациентите с ревматологични заболявания искат равен достъп до биологични медикаменти

В навечерието на 17 септември - празникът на Вяра, Надежда, Любов Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) ще "поздрави" символично с картичка и дървена марионетка НЗОК за непроявеното състрадание и човешко отношение към българските пациенти с ревматични заболявания.

Представителите на пациентите с ревматологични заболявания настояват за равен достъп до биологични медикаменти на пациентите с различна давност на заболяването. Те искат отпадане на Изискването за задължителна диспансеризация, уредена от Наредба 39 за Профилактичните прегледи и диспансеризацията. Друго настояване е за опростяване на процедурата за смяна на един биологичен медикамент с друг при наличие на нежелани реакции или при незадоволителен ефект.

От организацията са подготвили поздравителна картичка към Здравната каса с текст:

„Днес - 17 септември църквата почита паметта на светите София, Вяра, Надежда и Любов. Мъдрата София нарекла дъщерите си с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.

В днешния ден искаме да ви припомним – със спирането на лечението ни вие не ни оставихте нищо от тези човешки пътеводни светлини!

Днес ние нямаме ВЯРА, защото не знаем от тук нататък как ще продължи животът ни. Дали ще бъде в инвалидна количка и зад четири стени? Как ще живеем със смазващата болка, когато прекратите лечението ни?. Дали семейството ни ще остане цяло и ще издържи на поредното изпитание???

Днес ние нямаме НАДЕЖДА. Надежда имат хората, които очакват утрешния ден. Ние не го чакаме, напротив, бихме искали времето да спре! След като лекарствата ни свършат, всеки следващ ден за нас означава влошаване на състоянието ни и инвалидизация.

Днес за ЛЮБОВ дори не искаме да мислим. Любовта означава светлина, отдаденост и независимост. Любовта е най- красивото чувство. Да обичаш означава да се приобщиш към другия и да откриеш искрата в него. Дали нашата искра вече постепенно не загасва...

Този 17-ти септември 4 000 български пациента посрещат обезверени и със страх в сърцето. В днешния ден хората си подаряват четирилистни детелини за късмет, но ние ви подаряваме марионетка – за да ви припомня това, което направихте с нас, без нашето знание и съгласие.

Ние ви подаряваме марионетка, която да ви припомня и как едно недомислено и бездушно административно решение превръща живия човек в мъртва кукла на конци”.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини