България иска бежанците от квотата й да са семейства от Сирия

В отговор на запитване от Брюксел какви са предпочитанията на България за бежанците, които тя ще приеме в рамките на определената й квота, българската позиция е в групата да има религиозен баланс, да са семейства и да са от Сирия. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред Нова телевизия като учотни, че всички държави имат право на подбор. 

Министерството на труда и социалната политика и Съветът по интеграционна и миграционна политика са уточнили общите критерии за подбор, които ще бъдат внесени официално в Еврокомисията от името на държавата. 

Съдебната реформа

Бъчварова припомни, че представителите на Венецианската комисия, които от вчера са в София, са подкрепили разделянето на Висшия съдебен съвет на две, а днес по темата се очаква да се произнесе и Конституционният съд. Никой не се отказва от тези промени и сме решени да гласуваме това, което сме приели, каза тя по повод съдебната реформа. За отхвърления в парламента антикорупционен закон повтори мнението си, че е бил внесен набързо без да се вземат под внимание бележки на коалиционните партньори и опозицията, които е можело да бъдат включени и това да осигури гласуването в пленарната зала. 

Формулата на управлението

Запитана дали е на дневен ред евентуална промяна във формулата на управлението, каквито спекулации има, Бъчварова отговори, че тази тема изобщо не се обсъжда. Тя напомни, че подобна промяна предполага оставка на правителството и дълга конституционна процедура, каквито изобщо не очаква да се случат. "На предстоящите местни избори ще се види на местно ниво какво е доверието към всяка една от партиите, аз не очаквам промяна, а да потвърдим нашето мнозинство", каза вицепремиерът по коалиционната политика.  

Арестите на полицейски шефове

Бъчварова съобщи, че арестите на полицейски шефове в Първомай и Асеновград са след разследвания по няколко сигнала срещу тях от различни източници. Вътрешният министър отказа всякакви подробности, за които препрати към прокуратурата, която днес в 11 ч. дава пресконференция по темата. Тя наблегна на факта, че вътрешното министерство няма колебания, когато трябва да приложи закона спрямо свои служители от високо ниво, когато става дума за злоупотреба със  служебното положение. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини