Икономическата комисия ще обсъди правилата за избор на нова КЗК

Парламентарната комисия по икономическа политика ще обсъди днес какви да са процедурните правила за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. 

От дневния й ред се вижда, че членовете й ще обсъдят процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател,заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията, за представяне и и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в ресорната комисия и процедура за избор от Народното събрание.

Мандатът на сегашната комисия изтича тази година, а за необходимостта от смяна се заговори усилено покрай високите цени на горивата и упреците на кабинета, че КЗК е недостатъчно ефективна. 

По закон Комисията се състои от седем членове, в т. ч. председател, заместник-председател и петима членове, които се избират и освобождават от Народното събрание за срок 5 години. Членовете на комисията се избират след проведена публична процедура и не могат да бъдат преизбирани веднага за още един мандат. Председателят получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от основното месечно възнаграждение на председателя на Народното събрание. Заместник-председателят получава основна заплата в размер 95 на сто, а членовете - 90 на сто от заплатата на шефа си. 

Вчера Българският институт за правни инициативи предложи кандидатите за постовете в антимонополния регулатор да подават декларация за имуществено и имотно състояние, каквато подават кандидатите за ръководители на съдилищата. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини