Партията на Путин печели местните избори

На провелите се в неделя частични местни избори в 42 от общо 85 субекта на Руската федерация убедително води прокремълската партия "Единна Русия" с 54,7 на сто.

Втори са комунистите с 14,39 процента. Трета е партията "Справедлива Русия" с 9,59%, а четвърти - либералдемократите с 8,41 процента.

Опозиционната либерална партия ПАРНАС вероятно не преодолява 5-процентовата бариера за влизане в регионалния парламент на Костромска област - основната интрига на изборите, съобщават руски медии.

ПАРНАС успя да издигне кандидати само в Костромска област, която се оказа в центъра на вниманието. Либералната партия еръководена съвместно от лидера на руската опозиция Алексей Навални и бившия министър-председател Михаил Касянов.

При преброени близо 10% от протоколите в Костромска област ПАРНАС получава само 1,23 на сто.

Друга либерална опозиционна партия, "Яблоко", също е далеч под 5-процентовата бариера с резултат от 1,6%.

Избирателната активност е била доста ниска - малко над 34 на сто. Анализатори предварително определиха активността като втория ключов въпрос на изборите в Костромска област. Равнището от около една трета говори за апатия сред населението.

Второто място на Комунистическата партия на Руската федерация на произведените регионални избори показва, чепротестното движение в страната има социално-лява окраска, а не либерален характер, коментира политологът Дмитрий Орлов. Орлов е член на ръководството на "Единна Русия".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини