В Турция: Десетки българи се разминаха с повторение на трагедията от Охридското езеро

    На косъм от голяма трагедия, подобна на тази с кораба "Илинден" в Охридското езеро, са се разминали десетки българи в Турция.

    Късно снощи, към 19:30 часа, около 50-тина наши сънародници са пътували с ферибота Кабатепе - Гьокчеада, когато е станал инцидент, съобщава очевидец за Actualno.com.

    Плавахме към Кабатепе, когато корабът почна да забавя чувствително. Това продължи около 15-тина минути и после спряхме на място. Тогава ни обясниха, че има проблем с двигателя и трябва да се върнем на Гьокчеада. Големият късмет беше, че времето беше спокойно, нямаше вятър - иначе имаше опасност да бъдем тласнати към скалите и да се разбием, казва нашият източник.

    По думите на очевидеца доста бързо е дошъл втори ферибот, който е изтеглил закъсалия кораб обратно до Гьокчеада. Турците реагираха много бързо, имаха добра организация. За около час и половина - два успяха да направят извозване на всички в нов ферибот и потеглихме към Кабатепе някъде към 21:30-22:00 часа българско време. Веднага ни осигуриха вода, храна, добави нашият източник.

    Линията Кабатепе - Гьокчеада е много използвана - на ден има по шест ферибота, които сноват между двете точки. Фериботите са доста големи - те могат да превозват автомобили и кемпери.

    Остров Гьокчеада, известен и под името Имброс, и съседният по-малък остров Тенедос са единствените големи егейски острови, които остават в рамките на Турция след разпада на Османската империя. Островът е 31 километра дълъг и 13 километра широк и има население от около 8 000 души, като се намира на около 560-600 километра от София. Гьокчеада е популярна туристическа дестинация, като там все още няма курортната шумотевица, позната добре от Слънчев бряг например. На Гьокчеада най-известната атракация е сърфът, като бизнесът се държи от българи.

    Припомняме, че на 5 септември, 2009 година в Охридското езеро загинаха 15 българи, след като туристическото корабче "Илинден" потъна за минути. Основната причина - твърде многото хора, качени на борда. Две седмици след трагичния инцидент корабът “Илинден” бе изваден на повърхността.

    На 5 юли 2011 година съдът в Охрид призна за виновни двамата подсъдими - капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд. Те бяха осъдени на по една година затвор.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини