Евтини електромобили може да има по-рано, отколкото си мислите

Електромобилите може да изглеждат като луксозен продукт, предназначен само за богати хора, но нов анализ предполага, че може би са по-близо да се мерят и дори да преборят петролните коли.

Истинската цена на литиево-йонните батерии на електрическите коли е тайна, строго пазена от производителите. Сметките на цената варират значително, което прави трудно определянето на това, колко точно трябва да поевтинеят, за да може електромобилите да станат достъпни за повечето потребители. Едно проучване обаче на над 80 доклада между 2007 и 2014 определило, че цените на батериите са много по-евтини от приеманите от анализаторите на енергийните политики.

Авторите на новото проучване заключили, че батериите, използвани от водещите на пазара производители като Тесла и Нисан, струват около 300 долара киловатчас през 2014. Това е по-ниско и от най-оптимистичните публикувани прогнози за 2015, и дори по-ниско от средните прогнози за 2020. Авторите открили, че батериите вероятно ще достигнат 230 долара на киловатчас през 2018.

Ако това е вярно, то би бутнало електромобилите доста напред. В зависимост от цената на петрола, цената на електромобилите би могла да привлича повече хора, ако батериите струват между 125 и 300 долара на киловатчас. Тъй като батерията струва между четвъртината и половината от цената на колата, една значително по-евтина батерия би направила колата също значително по-евтина. Отделно, производителите биха могли да запазят цените на електромобилите, но да предлагат коли с възможности за доста по-дълги преходи.

За купувачите би било много по-лесно да пълнят кола с електричество - да заредиш кола, минаваща 500 километра, би могло да струва по-малко от 10 долара. Имайки предвид разликата в цените на бензина и електричеството, авторите на проучването, Бьорн Нюквист и Менс Нилсон от Стокхолмския Екологичен Институт, казват, че ако батериите паднат до 150 долара на киловатчас, това би довело до "потенциална фундаментална промяна в технологиите на колите."

Анализът предполага, че цените на батериите на водещите електромобилни производители падат с около 8% на година. Въпреки че Нюквист признава, че "неяснотите са големи", той казва, че е реалистично да се мисли, че това темпо на намаляване би могъл да продължи през идните години, благодарение на икономиите, които биха били направени, ако големи производители като Нисан и Тесла продължат по плановете си да увеличат масивно производството. Скоростта, с която цената изглежда, че пада, е подобна на тази на никело-металната хидридна батерия, използвана в хибриди като Тойота Приус.

Нюквист и Нилсън разчитали на сметките на множество източници: публични заявления на производителите, литература от запознати в сферата, доклади от новините, и така наречената сива литература - доклади, публикувани от правителства, бизнеси и академии.

Луис Мунуера, енергиен анализатор за Международната Енергийна Агенция, и Пиерпаоло Казола, анализатор на транспортните политики от същата агенция, предупреждават в писмо до авторите, че с падането на цените, сметнато от новия анализ, "би следвало да се внимава", защото цените на батериите от различни източници често не са директно сравними. Допълнително, той отбелязва, че степента, с която падат цените на енергийните технологии, е неясна за бъдещето. Все пак, те признават, "виждали сме събития да се движат по-бързо от очакваното в литиево-йонните батерийни технологии."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини