Еврозоната иска от Гърция четири закона до сряда и още два до 22 юли

Съветът на Европейския съюз публикува официалния документ със споразумението за Гърция, до което се стигна в понеделник сутрин след тежък уикенд. В събота започна срещата на Еврогрупата, която беше прекъсната около полунощ срещу неделя.

Финансовите министри на страните от валутния съюз се събраха отново в неделя и успяха да се договорят за проектодокумент, който лидерите на държавите членки на еврозоната да обсъдят. Срещата на върха започна в неделя следобед и продължи цяла нощ с няколко прекъсвания за отделни срещи между ключовите играчи – Алексис Ципрас, Ангела Меркел, Франсоа Оланд.

Малко преди 10 часа българско време в понеделник председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че има сделка.

През уикенда изтекоха няколко документа с исканията на кредиторите и различни условия, които страните от еврозоната поставиха на Гърция. За да започнат официални преговори за получаване на трети спасителен пакет, който се оценява на 82-86 милиарда евро за три години, Атина трябва да изпълни няколко ключови предварителни условия, сочи официалният документ.

До сряда, 15 юли, правителството и парламентът в Атина трябва да приемат следното законодателство:

- Унифициране на ДДС ставките и разширяване на данъчната основа, така че да се увеличат приходите.

- Първоначални мерки за подобряване на дългосрочната устойчивост на пенсионната система като част от цялостна пенсионна реформа.

- Гарантирана на пълната независимост на статистическата служба ЕЛСТАТ.

- Пълно прилагане на съответните разпоредби от Договора за стабилност, координиране и управление в Икономическия и паричен съюз, особено пускане в действие на Фискалния съвет, преди финализиранe на Меморандума за разбирателство и въвеждане на квазиавтоматични съкращения на разходите при отклонения от амбициозните цели за първичния излишък след консултация с Фискалния съвет и които са обект на първоначално одобрение от институциите.

До 22 юли:

- Приемане на Граждански процесуален кодекс, който да съдържа мащабна реформа на процедурите и договореностите в системата за гражданско правосъдие и който значително да увеличи скоростта на съдебните процеси и да намали разходите.

- Прилагане на Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките.

Главният редактор на англоезичното издание на вестник "Катимерини" Ник Малкуцис коментира в Twitter, че това вероятно е повече от цялата законодателна дейност от януари насам.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини