Дванадесет късметлии минаха днес през новия свръх модерен робот в очното отделение на болницата

    Първите двнадесет операции на катаракта/очно перде/ с новия свърх модерен апарат Centurion (Alcon) бяха извършени тази сутрин в многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски”в Кърджали. Нашето здравно заведение е единствената държавна болница в страната,която разполага с тази техника

     Според ръководството на здравното заведение тя е най-новото световно достижение на офталмологичната наука в сферата на катаракталните операции, без аналог до момента. Апаратът Centurion (Alcon) принадлежи към т.нар. клас на очните роботи. параметрите на операцията са предварително заложени в софтуера и машината сама следи и контролира всичко по време на операцията.

      Участниците в конгреса офталмолози,провел се през май 2015 смятат, че това е златният стандарт в операцията на катаракта.

    Първите операции в Кърджали с новия медицински робот бяха извършени под ръководството на националния консултант по офталмология проф.д-р Ива Петкова с участието на шефа на отделението по очни болести в нашата болница д-р Ерхан Мурат.

    В това здравно заведение хората имат желание да се върви напред. Затова и отделението е оборудвано с модерна техника. Това заяви за Кърджали бг вести проф.д-р Ива Петкова.Тя сподели,че консултира кърджалийската болница от 2001 г.,като от 2004 г.работи с д-р Ерхан Мурат по опериране на пациенти с катаракта със съвременни методи.

    Апаратът Centurion дава по- добра сигурност на хирурга и от друга страна има много предимства за пациента, сред които е по малкото количество ултразвук и по-малкото увреждане на тъканта, подчерта националния консултант по офталмология.

    Годишно оперираме около 450-500 пациента.В нашия регион след определена възраст много хора страдат от очно перде/катаракта/.Ние очните специалсти ги консултираме, поставяме диагноза и предписваме лечение.С въвеждането на новата апаратура очакваме приток на още пациенти от Хасковска и Смолянска области.Това сподели шефът на офталмологичното отделение д-р Ерхан Мурат.Той каза,че досега се е работило с апаратура по- стар модел и въпреки това желанието на пациентите да се лекуват тук при наши лекари е очевидно.Той каза,че досега в неговата практика не е имало случай око на пациент да отхвърли импланта.При някои пациенти само е имало вторична катаракта, поясни още д-р Мурат.

     Роботът щади окото на пациента.Освен това той няма да плаща по-скъпо.Поема си разходите  само за импланта. Самата операция се покрива от Здравната каса.За съжаление не всички разходи по дейността на новата апаратура ще бъдат покривани от касата и ще останат за сметка на болницата , сподели специалистът.

    Проф.Петкова препоръча на  пациентите да пазят осторожно оперираното око в първите 15 дни. То не трябва да се мокри,трябва да се  поставят  редовно капки,да се измива  със специален тампон.Ако има зачервявания ,болка или секрет,веднага трябва да се потърси специалист.През зимния сезон пациентите трябва да се пазят от грипни заболявания,които могат да дадат отражение върху оперираното око.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини