Фестивал под надслов "Със споделени традиции - към споделено бъдеще" в Момчилград

Сдружение „Толерантност“ със съдействието на Община Момчилград и евродепутата и член на Алианса на либералите и демократите за Европа - Неджми Али, организира фестивал под наслов „СЪС СПОДЕЛЕНИ ТРАДИЦИИ – КЪМ СПОДЕЛЕНО БЪДЕЩЕ.

Фестивалът ще се проведе на 05.05.2015година на площада в гр. Момчилград, от 9: 00 часа.

Основната цел на фестивала е да разбуди основните ценности на либералима(равенството, плурализмът и толерантността), както и личностната свобода у всички хора от различните етноси.

Целта на фестивала ще бъде постигната чрез представяне на една сцена на различни  местни етнически общности, които ще представят своите различни култури, традиции, обичаи и ритуали на един от най-големите пролетни празници, празнуван от ВСИЧКИ етнически групи в страната: българи, мюсюлмани, роми, българо-мохамедани.

-  Българският Гергиовден - Познат  с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджовдън

-  Мюсюлманският Хъдърлез – Познат  с имената Хъдърлез и Адрелѐс

-  Ромският Едерлези.

С честването на този празник започва лятната половина на стопанската година.Това разположение в празничния календар определя и изключително богатата му обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората.

Нека на този голям празник от нашата обредност, който ни обединява в едно - ВСИЧКИ НИЕ да създадем атмосфера на толерантност и уважение. Нека ВСИЧКИ се слеем в едно, защото отбелязването на този голям празник от цялата страна показва как присъствието на „другите“ не е пречка за собствена етническа изява, а толерантността е хармония в различието.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини