Бивш шеф на КТБ: Политици излизаха с издути джобове от банката

„Реалното състояние на банката го знаят само изпълнителните директори, главната счетоводителка и мажоритарният собственик Цветан Василев. Другите, които задължително трябваше да знаят това по закон, са членовете на УС на БНБ".

Това коментира пред „Преса" Любомир Весов, изпълнителен директор на КТБ от 2005 до 2008 г.

„Смятам, че някои от тях, които са отлични професионалисти и доказано морални хора, са били или съзнателно заблуждавани, или не им е казвана цялата истина за кредитния портфейл и депозитната дейност на КТБ. От събитията, които настъпиха, от изявленията на г-н Искров, че подкрепа в настоящия момент за КТБ от страна на държавата би представлявало „пълнене на каца без дъно", не съм далеч от мисълта, че управление „Банков надзор" на БНБ в изминалите няколко години не е получавало коректна информация, не са извършвани редовни надзорни инспекции на място в КТБ или ако са извършвани такива, им е представяна неистинска информация. Разбира се, това е проблем на ресорния подуправител и на управителя на БНБ", допълни той.

„Бил съм в страни от Централна Азия, в Африка, в Европа, в САЩ, но не съм чувал за такава практика и се замислям дали в КТБ не са взели „революционни" счетоводни стандарти от Нубия? При така изнесената информация можем да се питаме колко коректни са годишните счетоводни отчети на КТБ, кой е заверявал балансите през тези години, къде са били БНБ и КФН, данъчната администрация и още много други", каза още Весов.

„По едно и също време всеки месец политици и синдикалисти излизаха от КТБ с издутини по саката, които са нямали на влизане или с особени фирмени чантички в ръце", допълни финансистът.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини