Избират бебе на 2014 г. от електронния регистър

снимки : fasebook

Ежегодната кампания „Бебе на годината“ вече е в предстартова фаза.

Новост в тазгодишното й издание е, че в надпреварата ще участват само новородени, вписани в Електронния регистър на ражданията.Крайният срок, в който може да се впише в регистъра новороденото бебе - кандидат за участие в надпреварата е 12:00 часа на 04.01.2014 година. Резултатите ще бъдат оповестени на 5 януари 2014 година.

Първото новородено в България през 2014-та година по традиция ще бъде орисано от здравния министър или предварително избрана общественозначима личност навръх Бабинден, която да бележи с положителен знак съдбата на детето, защото “чрез орисията се търси прокопсия”. Идеята е, че ако децата на България имат щастлива съдба, то и България ще благоденства. Мисията на националната кампания е да акцентира върху актуалните демографски и репродуктивни проблеми в страната и върху политиките за подобряване на условията за раждане и отглеждане на деца.

Кампанията е инициирана за първи път в навечерието на 2000 година.

През годините орисници са били актьори, сред които Стефан Данаилов, спортисти като: Митко Бербатов и Румяна Нейкова, политици, сред които Емилия Масларова, Бойко Борисов, Меглена Кунева, тв.водещи, сред които Ники Кънчев и Слави Трифонов. Всеки орисник изрича и благопожелание към бебето.

Една от най-трогателните орисии е на Слави Трифонов, който е Орисник 2002.“Животът ви да премине сред весели, умни и добри хора. Цвете да докоснете – да цъфти, птиче да погледнете – да запява. Да сте гордост на родителите си, да носите любовта и веселието. От всяка неприятност да излизате с усмивка, ум и разум. С любов да съберете планината и равнината. Да сте живи и здрави за радост на родителите си!”

През 2014 година орисницата ще е министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

Идеята да се излъчи Първото новородено, освен в национален мащаб, набра с годините популярност и по места. Така стана традиция в много от общините, в първите дни на всяка година, кметовете да излъчват Първото новородено в местните АГ клиники, да му носят подаръци и също да го орисват в Деня на родилната помощ- 20 януари.

С комплект златни юбилейни монети например кметът на Димитровград Иво Димов дари първото бебе в общината за 2013-а година- родената на 3 януари в местното АГО Любомира.

Хасково също посрещна новата 2013 година с момиченце, което се роди на 2 януари.



М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини