Кадир Исов: Пускам таксите за градина, за да научат малцинствата български

Кадир Исов

Изпълняващият длъжността областен управител на Хасково Кадир Исов отказа да спре решението на ОбС за новите такси за детска градина. Днес изтече 14-дневният срок, в който губернаторът можеше да го спре и да го вкара в съда.

С решението си от 6 декември общинските съветници в Хасково оставиха максималния размер на таксата за детска градина в общината за 3 и 4-годишните в размер на 50 лева, но промениха структурата й. Така родителите ще плащат твърдо 30 лева месечно, а останалите до 20 лв. - в зависимост от броя на дните, в което детето е била на забавачка. За 5 и 6-годишните в подготвителните групи пък ще се плаща по 3.30 лв. на ден за храна, без постоянна такса.

Това решение бе прието при небивали протести на млади родители от Хасково. Според първоначалния вариант таксата трябваше да скочи за всички деца и да стане 70 лева месечно. Недоволни майки проведоха безрезултатни срещи с кмета Георги Иванов, поискаха и разговор с Кадир Исов, но такъв така и не се проведе. Майки писаха отворени писма до кмета, до областния управител, а последното послание бе до премиера Пламен Орешарски.

„Нямам угризения, съвестта ми е спокойна“, коментира за Haskovo.net Кадир Исов. Той призна, че е запознат с факта, че редица съдилища в страната са отменили постоянните такси за градина като незаконни. В мотивите си магистратите обикновено се позовават на Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, в който пише, че „за дните, в които детето не е било на детска градина, такса не се дължи“. „Имам обаче един аргумент, който се отнася предимно за малцинствата. Не е тайна, че особено през зимните месеци заради студа и многото болни малчугани доста родители оставят децата си вкъщи. Така някои от тях не посещават градина цели месеци. Дори български език не могат да научат. А когато трябва да плащат 30 лева на месец, това ще ги накара да пускат децата в градината“, призна Исов. Той не скри, че има и партийни съображения за решението си.

„Прегледах протоколите от заседанието на Общинския съвет. Нито един от съветниците не е гласувал против това решение. Всички от групата на ДПС са го подкрепили“, допълни Исов.

Попитан как ще се чувства, ако майки от Хасково атакуват новите такси в съда и магистратите ги отменят като незаконни, каквато е съдебната практика, Исов отвърна кратко: „Ще си нося отговорността“.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Aa
    aaa
    54 -26
    15:20, 30 дек 2013
    Парво ти се научи бе кавунн,а после мисли за другите...а саветниците от ДПС не са гласуввали против.А бе недеи да се правиш на политик ДПС няма саветници в момента има послушници от пални некадарници...
  • 2
    Мм
    ммдаа
    55 -19
    15:23, 30 дек 2013
    Да намери друг начин да си учи малцинствата на български език, а не като погазва закона. То верно че ДПС са свикнали на това... но поне можеха да хвърлят малко прах в очите на хората и да обжалват решението
  • 3
    Ха
    Хасковлия
    59 -7
    15:57, 30 дек 2013
    Този временен областен управител, Кадир Исов, докога ще заема тази длъжност? Изглежда,докато падне това правителство...

Последни новини