Над 40 язовира в страната са потенциално опасни

През февруари 2014 г. ще се навършат две години от опустошителното наводнение в село Бисер, причинено от преливане на язовир „Иваново”. Въпреки това ситуацията с язовирите у нас явно не се е променила особено. В началото на зимата десетки такива водни басейни са в аварийно състояние и е възможно да създадат проблеми. Специални комисии констатираха, че над 40 водоема в страната са потенциално опасни. Част от тях обаче нямат собственик и не е ясно кой трябва да вземе мерки, за да не се случи бедствие, съобщава Нова телевизия.

За пример може да се вземе ситуацията в Хасково. Вече месеци наред Мария Божикова обикаля ежедневно язовира край хасковското село Стамболийски, за да види какво е състоянието му. През февруари миналата година, когато бяха големите наводнения, водата е подкопала преливника на водоема и го е превърнала в много опасно съоръжение.

„Всичко беше залято с вода. Долните къщи на селото също бяха залети с вода. Това е при обилния дъжд и при снеготопенето”, разказва Мария и се пита дали човешките животи не са важни. 

„Ужасявам се от наближаващата зима, от предстоящите дъждове, снегове и последващо топене. Лягам и ставам с тази мисъл, че ще стане най-страшното. Тук ще стане втори Бисер”, допълва тя.

Преди началото на зимата комисията е проверила близо сто водни обекта на територията на хасковска област. Проблемните язовири са два. Този край Стамболийски е един от тях. Притесненията са свързани със състоянието на преливника, който е затлачен и пропукан на много места.

Проблемът е, че язовирът е ничия собственост и на практика няма кой да вземе мерки.

„Не е актуван язовирът и в същото време не се води в момента нито на министерството, нито на общината. Нямат и съдебен спор, на основание на който областният управител да влезе в правомощията си, така че се получава едно бяло петно”, обясни Кадир Исов – временно изпълняващ длъжността областен управител на Хасково.

За да се реши проблемът, от областната администрация в Хасково са поискали спешно пари от Междуведомствената комисия към Министерския съвет, за да бъде изпуснат язовирът и да бъде извършен ремонт. Не е ясно обаче как ще се случи това при положение, че съоръжението няма собственик.

В същото време заради липсата на отговорност, ако бъде изпуснат язовирът край село Стамболийски, той вероятно ще остане празен, което никак не се харесва на голяма част от местните хора.



 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини