Невъзпети герои празнуват утре, Хасково-пас

Беше време когато доброволците бяха повече от пожарникарите

Международният ден на доброволеца отбелязват утре спасителните служби в цялата страна, без Хасково. Мероприятията на МВР, ПБЗН включват нагледни демонстрации за работата на доброволци при преодоляване на бедствия аварии и катастрофи . Тематичната насоченост, на която са подчинени проявите, е „Ролята на доброволните формирования при ликвидирането на пожари, бедствия и други извънредни ситуации”.

Човек би си помислил, че в Хасковско доброволните формирования нямат никаква роля, въпреки че региона е водещ в страната по пожари и катастрофи година след година.

В действителност в областта функционират 4 доброволни групи, които се борят наравно с професионалистите при ликвидиране на последствията от бедствия. За тях обаче рядко става дума. Групите всъщност са повече, но само 4 са обучени от самите пожарникари и спасители. Те са към общините Свиленград, Любимец, Тополовград и Маджарово. Именно местната власт в тези общини финансира дейността на тези групи. На доброволните спасители се плаща по 2 лв и малко на час за акции по потушаване на горски пожари например. В 4-те общини горските пожари са изобилни. Другите райони явно се смятат за имунизирани от подобни бедствия.

В по-голямата си част доброволците са рекрутирани от пенсионирани огнеборци и полицаи, които са видели две и двеста и след кратко обучение могат да се справят с всичко и всички.

Това са последните групички от масовите някога доброволни гасачески групи. По-рано всяко село е имало набор от хора, които при бедствие, най-често пожар, сами са знаели какво да правят без да чакат наготово професионалните спасители. Били са възмездявани по селски - с малко, от сърце. Преди години кметът на Стамболово Гюнер Сербест се опитал да върне старата традиция за 2 кубика безплатни дърва за членовете на спасителните групи, но идеята му отекла, след като престанал да бъде кмет. Отекли и гасаческите групи в Стамболовско.

Международният ден на доброволеца е учреден през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини