Кадърен лекар спаси живота на малкия Борис

Малкият Борис Белчев. сн. Фейсбук

Кадърен лекар спаси живота и бъдещето на първото дете на хасковското семейство Белчеви. Д-р Ани Велчева от местното АГО предприела животоспасяваща операция при жестоко объркало се раждане и спасила буквално за секунди живота на малкия Борис. Като истински професионалист, лекарят си свършил работата така, че спестил излишната паника на майката. А поводи за паника е имало.

На 3 ноември Пенка Белчева постъпва за раждане в хасковското АГО. Всичко вървяло по план и родилна зала била приготвена за нормално раждане. Пенка влиза с пълно разкритие и силни контракции. В последния момент обаче д-р Велчева констатира загуба на тоновете на плода. Време за проверки нямало, за секунди е решено да се направи секцио, а операционната е била приготвена за минути. Като духове, повикани от вълшебна лампа, се появили и анестезиолозите и операцията започнала. Това, което се видяло при изваждането на бебето, докарало до шок сестри и акушерки.

Малкият Борис бил почти удушен, след като пъпната връв се била увила трикратно около вратлето му. Детето било цялото посиняло и не дишало. Докато звучало паническото „ама как е възможно това“, д-р Велчева завършва операцията, а дошлата по спешност шефка на Неонатологията д-р Надя Вачева прави аспирация на бебето. В този момент полуомаяната от епидуралната упойка майка, усеща, че става нещо нередно, след като не чува изплакването на рожбата си. За щастие обаче лекарите успяват с обдишването и Борис поема първия си дъх, с първия си плач.

Детето е бързо стабилизирано, а жизнените функции възстановени до нормалните нива. След полагаемите се дни за престой в отделението, майката връчва наследника в ръцете на щастливия татко Боян. В момента бебо е жив и здрав и наддава ударно. Което щеше да е различно при още малко време без дъх. Тогава евентуалните вътрешни или мозъчни увреждания щяха да бъдат неминуеми, дори и при спасен живот.

За д-р Ани Велчева случаят не бе кой знае какво. Приема благодарността на признателните родители леко учудена. По думите й подобни ситуации са ежедневие в хасковското АГО. А мисията им, така както я схващат лекарите, е родителите така и да не разбират за лошата алтернатива.

Г.Христов

Д-р Ани Велчева взела съдбоносното решение
Щастливата фамилия Белчеви-таткото Боян и майката Пепи

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Va
    valentina demireva
    62 -3
    20:57, 19 ное 2013
    4udesna rabota na doktorkata svar6ila si e dobre rabotata bez panika i li4i v deistvie 4e ne si e kupila diplomata dai boje pove4e lekari kato neq za balgariq.
  • 2
    Mi
    milena_1384889250
    50 -2
    21:25, 19 ное 2013
    Az q poznavam strahoten 4ovek e unikalna bravo
  • 3
    Да
    дани
    21 -3
    21:33, 19 ное 2013
    Ех,Докторе защо не се паднахте на мен.А доктор Добрев ми изкара мъртво детето.По същия начин ми протече първото раждане,но за жалост със фатален край.Засипах се от мъка.
  • 4
    Ан
    Анонимен
    52 -2
    21:48, 19 ное 2013
    Аз пък благодаря на д-р Атанас Стоев,че спаси и моят живот и този на бебето ми.Макар,че ние бяхме още по-тежък случай от този и никой не го отрази в медиите използвам тази възможност тук :)
  • 5
    Ми
    МИМИ
    51 -2
    21:55, 19 ное 2013
    Браво д-р велчева.....пак сте се доказали като професионалист....2001година беше ...ако я нямаше д-р велчева и ние нямаше да имаме сега дъщеря която сега е вече 12год.за което много и благодарим.....ти ани....пловдив...
  • 6
    Мм
    мм
    46 -2
    22:21, 19 ное 2013
    Мен Ани Велчева ме изражда и съм много доволна :) много е мила и внимателна. Жива и здрава да е,както тя така и семейството и
  • 7
    Га
    Галя
    0 0
    08:16, 25 яну 2019
    Много е кадърна. Алчна за пари. Пари щяхме да и дадем, но да.ми обърне внимение. Казах и че се.подувам по време на инджекциите които тя ми изписа. А тя ми каза, че е от храната. И започнах да.вдигам.високо кръвно. Неглижираше.всичките.ми проблеми. Не и се занимава. Дори не и се говори. Когато я питам.нещо ми казваше, че в интернет има.достатъчно информация. Безсрамница
  • 8
    Ми
    Мима
    0 0
    06:23, 6 мар 2019
    Господ да си я накаже, заради толкова погубени мъничко душички
  • 9
    Ва
    Валя
    0 0
    19:08, 21 мар 2019
    Убийца.
  • 10
    Ко
    Коментатор
    0 0
    12:32, 12 яну 2020
    Защо говорите така за тази лекарка ? Обосновете се да знаят и останалите..
    • Ам
      Амена
      0 0
      07:09, 24 ное 2022
      Предполагам имат предвид, че тя, както и другите АГ, правят аборти и по този начин погубват.
Последни новини