Вероятните причини за самолетната трагедия в Казан

Разследващите самолетната катастрофа в руския град Казан предполагат, че инцидентът най-вероятно е причинен от лошото качество на горивото на самолета. Другите версии са: грешка на пилота или лоши метеорологични условия. Това заяви заместник-ръководителят на Следствения комитет на Русия в Татарстан Марат Зарипов предаде „Гласът на Русия".

В същото време ИТАР-ТАСС отбеляза, че самолетът е принадлежал на повече от пет различни компании преди да бъде купен от Татарстан.

Припомняме, вчера съобщиха за 52-ма загинали при катастрофата на международното летище в Казан.

Сред жертвите и е Ирек, синът на Рустам Миниханов, президент на Татарстан.

Данните за загиналите са противоречиви. По последни данни загиналите са 50, 44 пътници и 6 души от екипажа. Сред загиналите има една жена от Великобритания.  Днес е обявен траур в столицата Казан.

Самолетът Boeing 737-500 се е разбил при кацане на летището. Машината се е взривила, сочи информацията на руското министерство за извънредните ситуации.

Полетът е бил по линията Москва - Казан. Самолетът е на авиокомпания "Татарстан" и е излетял от летище „Домодедово". Той се е опитал неуспешно да кацне на два пъти, като при втория опит се е разиграла трагедията. Самолетът се е разбил по нос в пистата.

Зарипов добави, че разследващите вече са взели проби от горивото на самолета. Самолетът е бил зареден в Москва.

Свидетели заявиха, че самолетът е докоснал земята с едно от крилата си по време на втория опит за кацане, защото не е успял да набере достатъчно скорост и височина.
Самолетът е паднал на 150 метра от пистата. Зарипов подчерта, че елементи от самолета са се разпръснали на 500 метра.

Самолетът е на авиокомпания "Татарстан" от 2008 година. По думите на Зарипов, имало е забележки миналата година, че самолетът е с дефекти.

В същото време Александър Полтинин от Регионалния транспортен отдел във Волга обяви, че основната причина е техническа неизправност или пилотска грешка.

„Основните версии са пилотска грешка или технически проблеми, включително проблем с оборудването. Разследващите проверяват всички обстоятелства около катастрофата. Отделни инструкции са били дадени на нашите колеги в Москва. Комплексно лабораторно изследване се прави на смазочното масло и керосина", каза той.

Междувременно САЩ изпращат група от експерти в Русия, за да помогнат при разследването.

Руският президент Владимир Путин се е обадил на президента на Татарстан Рустам Миниханов, за да поднесе съболезнования заради смъртта на сина му, отбеляза говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Разследващите продължават да търсят "черните кутии". По-късно източник от авиолиниите на Татарстан заяви за ИТАР-ТАСС, че кутиите са локализирани.

Две „черни кутии" бяха открити на сцената на инцидента, каза Татяна Анодина, ръководител на Междудържавната авиационна комисия.

„И двете, данните от полета и записите на разговорите, са открити. Твърде рано е да се казва нещо за тяхното състояние", подчерта тя.

По думите й „черните кутии" ще бъдат разчетени в Москва.

Говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин поясни, че са взети проби от горивото на самолета, като част от разследването.

„Детективи и експерти по съдебна медицина от руския Следствен комитет проверяват мястото, което се разпростира на 250 хиляди квадратни метра. Взети са проби от горивото, за да се установи качеството", подчерта той.

„Видеа от камерите на летището, които са записали траекторията на падане на самолета, също са иззети за детайлен анализ", каза говорителят и допълни, че е иззета и документация от авиокомпанията на летището „Домодедово".

Експерти заявиха, че едната от кутиите е сериозно повредена.

От международното летище в Казан обявиха, че то ще остане затворено до 14 часа московско време.

Сформирана е комисия за проверка на цялата авиокомпания.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини