Наляха 3 млн.лв. в Каснаково, търсят съкровища със сонар

Епохата на римският военачалник Тит Флавий оживя край Каснаково

3 млн. лева се наляха в последната година-две в димитровградското село Каснаково. С финансовата инжекция селото е лъснало и светнало и това си личи от пръв поглед.

Асфалтирани са пътищата към Каснаково, улиците в самото село, а строителни работници полагат чисто нови тротоари и рисуват пътна маркировка. Инфраструктурните подобрения са по европейска програма „Трансгранично сътрудничество” и са на стойност 2 млн. лева.

Другият милион е за облагородяване на древното светилище на Нимфите, датиращо от римско време. Целта е то да се превърне в любима туристическа дестинация и една от водещите исторически забележителности в областта и Южна България.

За да се улеснят идващите туристи, се подобри и ушири пътя към светилището, изгради се велоалея от повече от 2 километра и се проведоха консервационни мероприятия по намерените остатъци от вилата на римският военачалник Тит Флавий, построена в началото на новата ера. Завършването на проекта бе анонсирано от депутата и бивш зам.-кмет на Димитровград Владимир Митрушев. Той изрази надежда, че Каснаково само може да спечели от вниманието, с което се обгражда миналото.

Докато облагородявали и съхранявали Нимфеума, внезапно работниците се натъкнали и на друга постройка от времето на Тит Флавий. Спешно били организирани спасителни разкопки под ръководството на доц. Д-р Веселка Кацарова. Финансирането за извънредните проучвания било отпуснато от община Димитровград и е на стойност 24 хил.лева. Намерената постройка е с размери 8 на 11 метра и се счита за мавзолей или храм, но при всички случаи – сграда с култово предназначение. Всички открити находки са част от общ римски комплекс, условно наречен Вила "Рустика".

Това е само началото, анонсира кметът на Димитровград Иво Димов. Следващата година ще се извърши геофизично проучване на цялата местност. Това е електромагнитно или акустично изследване с радар или сонар/в зависимост от вида/, което трябва да даде отговор какви съкровища на миналото крият хълмовете около светилището. По мненията на археолози, всеки хълм на мястото е истинска съкровищница на знания за историята на тези земи от 9 век пр.н.е до сега.

Г.Христов

Кметът Иво Димов обяви, че това е само началото
Владимир Митрушев поздрави Каснаково

Край Каснаково и сега се използват високи технологии
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини