Парите за хасковската болница - с 3 месеца закъснение

Зам.-министър Пенков разяснява бъдещето на болничните бюджети

Орязаните пари от бюджета на хасковската болница ще бъдат изплатени с близо 3 месеца закъснение. Това заяви зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков при посещението си в лечебното заведение по повод откриването на ремонтираното Нервно отделение.

Както е известно, Здравната каса оряза всички болнични бюджети с 20 % заради колосален дефицит в парите от здравното осигуряване.

Окастрените суми за септември ще бъдат изплатени през декември, уточни министър Пенков. Тези за октомври и ноември трябва да бъдат изплатени до 25-ти януари. Какво ще стане с парите за декември, не бе уточнено, въпреки че официално бе заявено, че рестрикцията продължава до края на годината.

Подобно нещо ще бъде избегнато през 2014-та, понеже правителството е намерило едни 104 млн лева за болничната помощ, допълни Пенков без да навлиза в подробности. На въпрос как ще се избегне хроничният дефицит в Касата, при условие че неосигурените в България вече са над 2 млн, Пенков отговори, че 1 млн от тези два са в чужбина, тоест не ползват услугите на нашата здравна система. Що се отнася до останалите-имало 350 хиляди, които могат да плащат а не искат да плащат. Това било разбрано от техните данъчни декларации. Именно те щели да бъдат таргет /целевата/ група към която да се насочат усилията на министерството, за намаляване на дефицита в парите за здраве. За онези които не могат и не искат, а и не подават данъчни декларации, не се предвиждат мерки. По аритметиката на заместник министъра те са 750 хиляди.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини