Новият национален спорт: Осъдѝ кмета! Преглед на печата

24 часа: При бягството си Бин Аладин извършил още две престъпления

Задържаха при спецоперация в Гърция Салахедин бин Аладин, който нападна и рани тежко 20-годишната Виктория и предизвика вълна от протести в столицата на националисти.

Четиридневното издирване на алжиреца се увенча с успех благодарение на сигнал от гражданин и информация от клетката на мобилния му телефон, научи "24 часа".

20-годишният бежанец е арестуван около 20,40 ч във вторник, след като пресякъл гръцката граница на метри от граничната полоса близо до Орестиада.

"Имаме и друг задържан в София, който на практика осъществява цялата логистика по извеждането на издирвания Аладин", съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той отказа да коментира взаимоотношенията между двамата арестувани, защото ще навлязе " в твърде лична тема".

24 часа: Данъчна ревизия вади нарушения на Цветанов

Пълната данъчна ревизия срещу Цветан Цветанов, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, е показала, че има извършени нарушения от бившия вътрешен министър, научи "24 часа". Те обаче не се отнасят до големи суми и трудно може да се търси наказателна отговорност от Цветанов, е мнението на експертите от НАП.

Депутатът от ГЕРБ бе вече проверяван от НАП през 2011 г., след появилите се информации, че се е сдобил с 6 апартамента в София. Тогава данъчните заключиха, че няма нарушения. Сега вероятно ревизията ще приключи с мнение за налагане на административно наказание, стига нарушителят да внесе в срок дължимите суми, коментираха разследващи.

Ревизия под наблюдение на обвинител от Софийска градска прокуратура тече и за доходите на тъста и тъщата на Цветанов, за които той заяви, че са му помогнали с придобиването на имотите. При тях са открити малки нарушения. Пълните данъчни ревизии на Цветанов и близките му стартираха на 20 юли т.г. по искане на Цацаров.

 

Труд: Новият национален спорт: Осъдѝ кмета!

Гражданите се научиха да съдят общините за несвършена работа. Най-много дела се водят за три неща - дупки по пътищата, ухапвания от кучета и непочистени от лед тротоари, показа проверка на "Труд" в София и страната.

Шампиони по спечелени дела са Русе и Шумен. Там само който не е завел дело срещу общината, не го е спечелил.

Във Велико Търново съдът дава най-големи обезщетения. Видин пък е градът, който досега се е изръсил с най-много пари. Делата се решават сравнително бързо заради многото прецеденти.

Въпреки присъдите обаче местните власти не правят почти нищо, за да спрат лавината от искове. Причината е, че те обезщетяват гражданите с парите от техните данъци и нямат стимул да подобрят бързо работата си.

Труд: Всички срещу БСП за по-ранното пенсиониране

Предложението на БСП хората да могат да се пенсионират, ако не им стигат 24 месеца стаж, няма да види бял свят. Това стана ясно на заседанието на парламентарната социална комисия. Идеята беше за срока на по-ранното пенсиониране хората да получават намалени с 0,4% месечно пенсии.

"Не съм оптимист, че промяната ще бъде приета окончателно, защото не среща подкрепата на останалите парламентарни групи", заяви шефката на социалната комисия Корнелия Нинова (БСП).

Стандарт: Партиите бесни от слух за коалиция ГЕРБ-ДПС

Слух, че ГЕРБ и ДПС щели да съставят ново правителство в този парламент с премиер Цветлин Йовчев взриви нета вчера. След като "новината" набра скорост в социалните мрежи, тя бе последователно отречена от лидерите на двете партии - Бойко Борисов и Лютви Местан. Както и от вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Информацията тръгна от личния блог на кореспондента на в. "Труд" в Брюксел Веселин Желев, който прави уговорка, че не ангажира медиата, за която работи. Главната цел от съставянето на нов кабинет била отстраняване на "Атака" от ключовата позиция в парламента, пише той, като се позовава на "добре информиран източник, пожелал анонимност". Цитирайки Иво Инджев, Веселин Желев пише още, че оставката на Христо Бисеров от постовете му в парламента и ДПС са били цената "за стоплянето на отношенията на Борисов с ръководството на ДПС".

Стандарт: 25% по-евтино парно, ако платим авансово

До 25% по-ниска може да излиза сметката ни за парно, ако предплатим.

Това ще стане възможно, ако бъде приета една от идеите за промяна в Закона за енергетиката, обясни пред бТВ зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев. Целта е пазарът на топлоенергия да бъде освободен и отделните сгради да могат сами да се договарят с топлофикациите за цени и условия на доставка на услугите. Ако например съседите в един блок се разберат да плащат авансово сметките си за отопление, топлофикацията би могла да им даде и 25% отстъпка от цената, стана ясно от думите на Куюмджиев. В момента за подобни варианти има пречки в закона. От една страна, той позволява на топлофикациите да дават не повече от 5% отстъпка от цената, определена им от ДКЕВР.

Монитор: Спасиха лихвоточките на 60 000 българи

Близо 60 000 българи запазват възможността си да осребрят натрупаните лихвоточки по жилищно-спестовните си влогове отпреди 1989 г. Това решиха вчера депутатите с гласуваните вчера на първо четене законодателни поправки. С тях се удължава срокът, в който хората с такива влогове трябва да си купят жилище или да започнат строителството му, за да не „изгорят" с лихвоточките си и да получат левовата им компенсация.

В момента една лихвоточка се равнява на 8 ст. Крайната дата за придобиването на нов дом според сега действащите разпоредби е 21 ноември 2013 г., но с промените датата се измества с три години - 30 ноември 2016 г. Мотивът е, че в условията на финансова криза малко българи могат да си позволят покупката на жилище.

Сега: Адвокати развъртяха бизнес с бежанци

Докато правителството се чуди как да се справи с бежанската вълна, напористи адвокати са открили перспективна бизнес ниша и изкарват добри пари от нелегалните имигранти, установи екип на "Сега" в Харманли. Срещу минимум 200 лв. на човек адвокатите предлагат на нелегално влезлите чужденци да им намерят гарант за тяхното пребиваване в България и квартира, за да могат да напуснат центъра по-бързо. Вече десетки чужденци са се възползвали от предлаганата услуга. Печалбата на посредниците от трима клиенти е близо 500 лв.

Дума: Декан от СУ забрани окупацията

Деканът на Стопанския факултет в Софийския университет Тодор Попов разпореди вчера спирането на окупацията и възстановяване на учебните занятия по утвърдения график.

Репортер на ДУМА влезе в Софийския университет вчера. На входа на двора младежи със светлоотразителни жилетки с надпис "охрана" проверяваха влизащите. При проверка на студентските книжки те гледаха дали последният семестър е заверен. Всеки влизащ студент попълваше данните си в нарочен списък.

В аудитория 272 към 13,30 часа окупаторите бяха шестима, като тяхното занимание бе свързано с компютърна дейност. Вътре в учебното заведение се разпространяваше безплатно вестник "Капитал дейли", издаван от Иво Прокопиев.

Пред журналистическия факултет продължава събирането на подписи против окупацията на най-старото висше учебно заведение.

Капитал дейли: Цялото ръководство на НДК е сменено

Министърът на културата Петър Стоянович е сменил цялото ръководство на НДК, съобщи в. 24 часа. Заповедта за освобождаването на всички членове на Съвета на директорите - Тодор Влайчев, Ивайло Георгиев, Стоян Стоянов, Радка Петрова и Митко Тодоров, е с дата 4 ноември.

На тяхно място се назначават Антоанета Желязкова, Велислава Кръстева, Веселина Минчева, Олга Манолова, Пени Раева. Раева е била заместник на Христо Друмев, а сега ще е изпълнителен директор. Велислава Кръстева е зам.-министър на културата и бивш директор на пресцентъра на ДПС.

Пред БНР Стоянович потвърди новината и обясни смяната с натрупаните през годините "сериозни, дори плашещи разходи", "Като принципал на НДК съм задължен да видя положението такова, каквото е, чрез съответните органи", заяви Стоянович.

В началото на седмицата от държавното дружество съобщиха, че през 2012 г. са реализирали приходи от 9.8 млн. лв. и оперативна печалба от 1.1 млн. лв. преди данъци, такси и амортизации (EBITDA). Годината обаче приключва със счетоводна загуба от 6.05 млн. лв. заради начислените амортизации в размер на 6.65 млн. лв. НДК е и в спор с НАП за неплатени данъци от общо 11 млн. лева за периода 2005 - 2010 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини