Полицията задържа на границата алжиреца, нападнал Вики

20-годишният алжирски бежанец Салахедин Бин Аладини, издирван за нападението срещу 20-годишната Виктория Христова в София е арестуван на гръцка територия, при опит да напусне България през границата.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разказа как точно е бил арестуван чужденецът.

Това е станало вчера вечерта около 20.40 часа, когато служителите на МВР са получили информация от гръцките служители от участък Орестиада. 

По-рано полицията блокирала района и претърсила свиленградското село Мезек, тъй като имало информация, че той е направил опит да напусне България през границата с Гърция.

"Получихме сигнал, че той е видян на територията на Пловдив, блокирахме района на хотел "Лайпциг" в града, щурмувахме един адрес, но той го беше напуснал. С такси се опитал да напусне страната през гръцката граница в района на село Мезек. Това се случва в 23:00 в понеделник. Проведоха се и заградителни действия. Целта на лицето е била да отиде в Кипър", поясни Лазаров. 

Той уточни, че в момента алжирецът пътува към София, като е изпратен екип, който да го докара. Установен е и негов помагач, който е от София и който е осъществявал логистиката по транспортирането му извън границата. 

След като МВР разпространи снимката на Бин Аладин преди два дни, са получени множество сигнали от различни градове. Вчера полицията в Благоевград беше вдигната на крак заради информацията, че е бил забелязан до местната джамия.

Студентката, която работи като продавачка, беше наръгана 10 пъти с нож от алжиреца в магазин на ул. "Пиротска" в София в нощта между 1 и втори ноември. След като открадна оборота, той изчезна. Инцидентът обаче беше записан от камери и той бе разпознат бързо. 

Случилото се породи протестни шествия на националисти срещу бежанците, което доведе до първите дела за насаждане на расова омраза. Прокуратурата образува досъдебни производства срещу няколко души, сред които зам.-председателят на ВМРО Анжел Джамбазки и известният от контрапротестите Бисер Миланов-Петното.

Премиерът  Пламен Орешарски се обяви против ксенофобските прояви, а снощи в София над 150 души се събраха на площада пред църквата "Света Неделя", където запалиха “Свещ за човечност”, обединени срещу расизма.

Полицията все още издирва нападателите на 17-годишния сириец, който беше ранен с нож близо до бежанския център в столичния квартал "Военна рампа" в понеделник вечерта. По думите му те са българи. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини