167 нови „харманлийци“ за 3 дни, искат ни по лев за тях

Гранична полиция продължава да доставя нелегални

Бежанският център в Харманли започна да прелива по-малко от 3 дни след като бе отворен. Вече 167 души, предимно сирийци, са настанени във фургоните. Средно по 50 души се настаняват всяка вечер от претъпкания транзитен център в Елхово. Само за уикенда там са пристигнали още 342-ма нелегално преминали границата. 223 са сирийски граждани. Основен проблем на пункта в Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавната агенция по бежанците. Съответно те се пренасочват към Харманли. Тук ще чакат да се отвори място в Любимец, Пъстрогор и София. Капацитетът на тези домове обаче към момента е надхвърлен с цели 395 места.

Капацитетът на харманлийският пункт пък е 450 души, който при настоящият темп на прииждане ще бъде запълнен до края на седмицата.

Със съдействието на БЧК е активиран кратък номер 1466 за трите мобилни оператори, на който може да се дари по 1 лв. Дарение може да се направи и на онлайн сайта на БЧК. Със събраните средства ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини