Бежанците в Харманли охранявани с куче, то на мач в Хасково

Светлозар Лазаров/вдясно/ и Николай Чирпанлиев успокоиха притесненията за сигурността

Следово куче ще охранява новонастанените бежанци в центъра в Харманли. Ще му помага пост на жандармерията и още два екипа от местното РПУ. Това заяви главсекът на МВР Светлин Лазаров, който днес инспектираше първият ден от работата на центъра. Лазаров извини четириногият охранител, който отсъстваше на откриването. Бил на мача Хасково-ЦСКА. После обаче „захапвал” охраната.

Лазаров акцентира върху мерките за сигурност, заради яростното недоволство на харманлийци от откриване на центъра. Жителите от града на Белоногата дори организираха подписка , в която се включиха над 1000 души. Против бе и кметът Михаил Лисков. Опасенията на местните жители няма да се сбъднат, общественият ред е гарантиран, зарече се главният секретар на МВР.

После обърна внимание на добрите условия във фургоните, макар журналистите да не бяха допуснати да ги снимат. Вместо планирания от правителството на ГЕРБ палатков лагер, сега бежанците са настанени в 80 фургона, всеки оборудван с ВиК и ел инсталации. Подвижните жилища са за по 5 и 8 души. Бежанците в Харманли идват директно от транзитния център в Елхово, където се въдворяват току що пресеклите границата. Там имигрантите се обработват-медицински, снема им се биография и пръстови отпечатъци и се проверява принадлежността им към терористични организации или пък извършени престъпления. Ако са чисти-отиват в Харманли. Ще седят там, докато не се отвори място в препълнените в момента домове в Любимец и Пъстрогор. Там пък ще чакат получаването на бежанския си статут.

Което трябва да става много по-бързо. Досега статутът се получаваше за поне 5 месеца, а с обжалването срокът ставаше близо година. По новата инструкция на Агенцията, всичко трябва да приключва за 21 работни дни, анонсира новият шеф на Национална агенция по бежанците Николай Чирпанлиев. Целта е от домовете да излизат поне толкова бежанци, колкото влизат.

Въпреки това има риск от пренаселване. Изненадващо, част от бежанците с вече получен статут не пожелали да напуснат Домовете, защото там условията им харесвали, оплака се Чирпанлиев. Той се договорил с българският патриарх бежанците християни да се настаняват в манастири. За тези от други вероизповедания обаче ще се разчита на милостта на българи с възможности, да им предоставят дом.

Г.Христов

Центърът в Харманли е от затворен тип
Бежанците са настанени в добре обзаведени фургони за по 5 и 8 души
Домът ще е под шапката на МВР
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини