Турците заклещиха границата, отмъщават на ДАИ за проверките

4 турски тира, паркирани напречно на входа на Капъкуле са блокирали изцяло трафика и в двете посоки. Блокадата не допуска движение както на товарни, така и на леки автомобили. До обяд опашката от чакащи автомобили вече бе достигнала 10 километра, като за разлика от друг път, бе и в двете ленти за движение. Само за час колоната достигна внушителните 15 километра и задръсти част от магистрала Марица. Ако продължава да нараства с такъв темп, опашката скоро ще стигне Свиленград, коментираха блокирани. Причина за тапата от турската страна на границата са стартиралите от вчера засилени проверки на ДАИ на товарните автомобили, осъществяващи международен превоз. Според турците, жертви на проверките са само техни тирове. Айхан от Истанбул например твърди, че родните даиджии пропускат всички български тирове, но спират за проверки само техните. Такова нещо няма никъде в Европа, само в България”, оплака се той. Негови турски колеги определиха акцията на ДАИ като тормоз над тях.

Не така мислят българските им колеги. Според Българската асоциация на превозвачите близо 90 % от проверените турски тирове са в нарушение. Най-масово се нарушава изискване за времето за шофиране. Според българите част от турските шофьори били „потенциални самоубийци“ с над 40 часа непрекъснато зад волана.

Статистиката на българското транспортно министерство е малко по-различна. От проверени до момента 354 МПС-та, 48 са с актове.

Блокадата на държавната ни граница е започнала в 2 часа тази сутрин. Турските превозвачи се заканват, че няма да я свалят, докато не се състои спешна среща между транспортните министри на двете страни за изглаждане на противоречията. Към момента заседава щаб от българска гранична полиция, ДАИ, турската митница и служители на Капъкуле за намиране на приемлив компромис.

Кризата, която стана видима едва днес, обаче е имала своето начало преди седмица. Тогава 10 български тира са били задържани на турска територия за масирани проверки, а впоследствие са им били наложени зверски глоби. По неофициална информация това са автомобили на един от лидерите на българските превозвачи Петко Ангелов. Българските превозвачи са внесли официално оплакване до родната автоинспекция, която е стартирала реципрочни мерки. Рано сутринта във вторник 4 турски тира са били изловени да карат без разрешително. В резултат на което номерата им били свалени, а тировете закотвени на българския граничен пункт. Това отприщило яростта на турците.

От своя страна българското транспортно министерство официално призова Турция да спазва международните договори и спогодби в областта на автомобилния транспорт. От 7 август, турските власти едностранно наложили такса от 3000 евро на българските тирове на тяхна територия. Като повод се използва липсата на подходящо за вида превоз разрешително. Тълкуването е следното. Например български превозвач договоря превоз на стока от Турция за Германия с ЕКМТ/СЕМТ разрешително. Тъй като тази стока, след като бъде разтоварена в Германия, може да бъде изпратена от получателя до адрес в друга държава, например Испания, това задължително се посочва в експортната декларация. Въпреки че ангажиментът на българския превозвач приключва с доставянето на стоката до Германия, турските власти събират такса от 3 000 евро, считайки, че разрешителното не е подходящо за този превоз, защото е посочен и друг адрес, различен от Германия. Позицията на българската страна е, че това тълкуване на турските власти е неправилно и по този начин се нарушават международните договорености, най-вече Ръководството за използване на многостранната квота от ЕКМТ/СЕМТ разрешителни.

В отговор България е започнала масирана проверка на товарни автомобили и автобуси по линия на TISPOL за провеждане на полицейски операции за периода от 7 до 13 октомври, на територията на всички държави членки. Паралелно с това върви и тематичната проверка на ДАИ на международни автомобилни превози. Тя се провежда на ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Петко Войвода, ГКПП Лесово, ГКПП Калотина и ГКПП Дунав мост.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини