Бедняци носят буркани с лютеница и краставички за бежанците

Да са живи и здрави, да гледат хубаво децата си, да работят и най-важното - с честен труд да вадят прехраната си!“ Тези думи изпрати като послание към чужденците в центъра край с. Пъстрогор 80-годишната Фатме Мусабашева от Хасково. Посланието й съпроводи камион, натоварен с дарения за бежанците.

Като част от националната акция на мюфтийствата у нас, хасковското събра близо 4 т. дрехи, обувки и хранителни продукти от първа необходимост за бегълците.

Кампанията обедини мюсюлмани и християни“, разказа хасковският мюфтия Басри Еминефенди. Независимо от религията си, хората донесли кой каквото може. Хранителните провизии са основно пакетирани - боб, захар, брашно, олио, картофи, лук. Бедни, но милосърдни хора отделили от зимнината си - буркани с лютеница и кисели краставички, за да помогнат. Някой се досетил и за душицата - донесъл няколко пакета кафе, уточняват момчетата, които цяла нощ са товарили камиона. Последните пакети бяха качени от пункта в кв.„ Хисар“. Сред даренията има и играчки за децата.

Особено мил подарък в последния момент притича да изпрати и младият Сюнай Мехмед. Опакован в целофанен пакет, той донесе сервиз. За някого, да е личен подарък!“, заръча той на товарачите.

В хасковското мюфтийство тече и акция за набирането на средства за купуването на телета, които ще бъдат дадени като курбан за предстоящия голям мюсюлмански празник Коч байрям.

Всеки дава, колкото може. Някои 5 лв, други 50. Важното е да ти идва от сърцето. Чуваш, че някой е в нужда и няма какво да му мислиш, защото доброто с добро се връща“, смята Ирфан Юзеир.

Курбанът ще бъде даден в Пъстрогор във втория ден на празника, на 16 октомври. Остават последните уточнения с ветеринарните и санитарните власти, за да бъде пропуснато месото в бежанския център.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини