Музеят в Александрово още без акт 16, туристическите маршрути встрани от Хасково

Вицепремиер Бобева/вляво/ дойде на крака в Димитровград за да говори за туризъм

По каква причина министерството на културата не помага за популяризирането на един уникален обект като тракийската гробница край село Александрово? С порой от въпроси на тази тема представителите на община Хасково засипаха вицепремиера Даниела Бобева, която днес бе в Димитровград по повод кампанията „Чудесата на България“. Целта на тази кампания, инициирана от вестник Стандарт, е опазване и популяризиране на културно историческото наследство на България. То трябва да стане истинския притегателен център за туристическия поток, а не кръчмите, заяви Бобева.


По този повод обаче шефът на хасковския Туристически център Красимир Пилев атакува министъра с 3 основни въпроса. „Защо повече от 13 години Александровската гробница не е кандидатствала за ЮНЕСКО? Нима тя не заслужава да е в списъка на световното културно наследство“, запита Пилев. Инициативата може да е само на министерството на културата. От Хасково ги засипали с десетки писма, но така и нищо не е било предприето. „2-ро, продължи разпалено Пилев, защо повече от 3 години музеят за тракийското изкуство до гробницата е без акт 16?“ Този музей бе открит от член на императорското семейство на Япония, която спонсорира възстановяването на тракийския паметник от началото на 5 век преди Христа. Последва сага между община и държава, за това чия е земята под музея. Накрая, преди 3 години, земята бе извадена от държавния горски фонд. Прехвърлянето й на общината обаче е стопирано, което пък прави невъзможно издаването на акт 16.


„Не е само Хасково, допреди 4 години Царевец беше гора“, злъчно се намеси професор Николай Овчаров, гост на форума. После обаче добави, че процедурата не приключва за година две. Хасковската делегация, включваща шефа на регионалния музей Вальо Димитров и Пилев, обаче не спря с въпросите. Третото питане бе защо статуята на Света Богородица не е в националния регистър за недвижимите културни ценности.
Бобева не отговори пряко на нито един въпрос.


Смисълът на културната дискусия в Димитровград е да се лансират културно-историческите обекти, като част от бъдещи туристически маршрути. Ако трябва да се гледа класацията на „Стандарт“, тези маршрути ще заобикалят отдалеч Хасково. Вариантът им включва Провадия /с най-стария град в Европа, Исперих със златото на гетите от Омуртаговата могила/ и №1 от първия етап на класацията - убитият преди 8 хиляди години юноша, чийто скелет бе открит край димитровградското село Крум. Именно това е смисълът на класацията, да помогне да се разпределят парите за култура, анонсираха организаторите. За тази година имало само 500 хиляди лева, а пък кандидатстващите обекти били стотици.


Димитровград пък ще се надява за финансиране, както за неолитния човек край Крум, така и за единственият нимфеум в България - този край Каснаково. Претенции за „Стъпката на Богородица“ предявиха от Минерални Бани. „Съжаляваме, че хасковлии не гласуваха за Александровската гробница. Съжаляваме, че и вашият кмет не дойде за да се срещне с вицепремиера и министър на туризма“, не скри сарказма си главният редактор на „Стандарт“  Славка Бузукова.

Г. Христов

Тя бе посрещната от инициаторката на кампанията "Чудесата на България" Славка Бозукова-гл. редактор на в. Стандарт
Най-голямото чудо според онлайн гласуването-неолитния човек край с. Крум
Красимир Пилев задава въпросите си

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини