БСП хлъзна ГЕРБ за вота. Преглед на печата

Парламентарният скандал около вота на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски е водеща тема за петъчните вестници.

„Надцакване с процедурни хватки засенчи дебатите по първия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" в парламента вчера. За втори ден депутатите от ГЕРБ се опитаха да провалят работата на Народното събрание, но БСП ги надхитри със спорно тълкуване на правилника и заседанието бе открито.
Хората на Бойко Борисов влязоха в залата, но не се регистрираха, за да има кворум. Това принуди шефа на парламента Михаил Миков да даде 30-минутна почивка. Без опозиция провеждането на заседание на практика е невъзможно, тъй като за работа са нужни 121 депутати, а БСП и ДПС имат общо 120. Народните представители от "Атака" са в Брюксел.
Вместо да даде старт на втора регистрация, след почивката Миков изненадващо помоли квесторите да преброят присъстващите. По техни данни в залата били 207 народни представители и Миков откри заседанието на основание "очевиден кворум". Шефът на парламента се позова на чл. 48 от правилника за работата на НС. Тълкуванието на червения юрист се оказа спорно - в документа е записано, че кворум се отчита след електронна регистрация, а такава нямаше втория път.
"Четете правилника, както дяволът чете Евангелието", развикаха се депутати от ГЕРБ и напуснаха залата. Борисов отвън обвини управляващите в „шмекерлък"... Опозицията остана с трима говорители в залата - Красимир Велчев, Цецка Цачева и Димитър Главчев, които пробваха отново да провалят заседанието, преди да започнат дебатите по вота на недоверие към правителството. Депутатите от ГЕРБ на два пъти поискаха гласуване на разрешение заседанието да се излъчва пряко по БНР и БНТ, макар че микрофоните така или иначе бяха включени. Тактиката бе преди гласуването да се иска поименна проверка на присъстващите, за да се види, че няма кворум. Миков пък им припомни, че ако смятат, че заседанието е нелегитимно, нямат право да искат думата за процедури..." - в. „Труд".

„Циркът в парламента с вота на недоверие отложи със седмица дебатите по четири важни закона. В четвъртък депутатите трябваше да обсъждат промени в обществените поръчки, корпоративното подоходно облагане, кодекса на труда и проекта за растенията. Но за втори ден се разигра надцакване между власт и опозиция за кворума в пленарна зала. Заради прякото предаване по БНТ цяла България видя състезанието по надлъгване между ГЕРБ и БСП и ДПС, коментираха депутати.
Въпреки че опозицията отново не се регистрира в опит да провали заседанието, председателят Михаил Миков извади от ръкава си процедурна хватка. С нея успя да даде старт на пленарния ден и провеждане на дебатите по вота на недоверие към кабинета за провал на инвестиционната му политика..." - в. „Стандарт"

„Обсъждането на вота на недоверие, внесен от ГЕРБ заради новото Министерство на инвестиционното проектиране, бе съпроводено с прилагането на трикове и надлъгване, за да се изкористи напълно в политически пиар. Партиите в НС показаха, че дори и собственият им правилник дава възможност за намиране на вратички в трудни ситуации. А резултатът от вчерашния политически панаир бе внасяне на ново искане на недоверие към правителството на Пламен Орешарски по същата тема, сезиране на Конституционния съд за легитимността на заседанието и дебати, проведени в отсъствието на вносителя ГЕРБ. Финалът на драмата се очаква днес, когато БСП и ДПС ще гласуват вота в пленарната зала, тъй като ПГ на "Атака" няма намерение да прекъсне посещението си в Брюксел, а хората на Бойко Борисов обявиха, че няма да участват.
След като депутатите от ГЕРБ сътвориха прецедент, като провалиха разискванията по собствения си вот в сряда, вчера парламентаристите на соцпартията и движението използваха няколко хватки, за да не се стигне до повторно разпускане на НС. Председателят Михаил Миков нареди преброяването на народните представители да бъде извършено от квесторите, а не от електронната система, която да ги регистрира за участие в пленарното заседание...
По-късно ГЕРБ обяви, че ще поискат оставката на Миков и цялото ръководство на парламента, но в крайна сметка мишена на гнева им се оказа само шефът на НС. "Ние сме с усещането, че вече се върнахме преди 1989 г., когато наличието на Тодор Живков, Станко Тодоров и Милко Балев в залата бяха достатъчни, за да има заседание на парламента", обясни мотивите Десислава Атанасова. Според колегата й Красимир Велчев случилото се е политическо насилие в българския парламент. Бившият премиер обяви, че отсега нататък групата му няма да се регистрира чрез електронната система, а ще иска "ръчно" преброяване.
Соцлидерът Сергей Станишев пък констатира, че поведението на ГЕРБ е нелепо, а вотът е "изконсумиран". Той напомни на противниците си, че нямат право да внасят нов вот за същата секторна политика, преди да изтече 6-месечният срок за това. От ГЕРБ му отвърнаха, че вотът още не е гласуван и могат да поискат недоверие отново. Вероятно и този проблем ще стане обект на тълкуване..." - в. „Сега".

„Янаки Стоилов е автор на идеята за процедурната хватка, с която БСП "преметна" ГЕРБ. След като електронната система отново не установи наличието на 121 депутати - необходимия кворум за откриване на заседанието, парламентарният шеф Михаил Миков поиска от квесторите да преброят всички налични депутати в пленарната зала, сред които бяха и хората на Бойко Борисов.
Запитан за авторството на идеята, червеният юрист не отрече и обясни в интервю за "24 часа": "В политиката, а и в правото най-добро е това, което в голяма степен отразява действителното положение. Всички видяха, че в пленарната зала имаше над 200 народни представители, което бе предостатъчно за покриването на изискването за кворум. И тъй като в продължение на няколко дни групата на ГЕРБ не използва електронната система за регистрация, трябваше това да бъде проверено чрез квесторите. Това бе вариантът, за да се премине към обсъждане на въпроса, който самите те инициираха - за вота на недоверие към правителството." - в. "24 часа".

„Откриването на днешното пленарно заседание без предварителната електронна регистрация даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да заплаши, че партията му ще сезира Конституционния съд заради нарушения на парламентарния правилник.
Пред журналисти в кулоарите Борисов заяви, че депутатите от ГЕРБ няма да участват в парламентарните дебати днес, защото заседание въобще не може да има...
Пленарното заседание започна след 30-минутно отлагане заради липса на кворум, въпреки че депутати от трите парламентарни групи - на ГЕРБ, БСП и ДПС присъстваха в залата. Парламентарната група на "Атака" е в Брюксел. Михаил Миков поиска квесторите да преброят присъстващите депутати..." - в. „Дневник".

Темата за сирийските бежанци продължава да е във фокуса на всекидневниците.

„Необходими са нови места за настаняване и допълнително финансиране на мерките за подпомагане на бежанците. Около това мнение се обединиха президентът Росен Плевнелиев и върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш. Необходима е и актуализация на плана за справяне с нарастващия брой на бежанците, които към момента са достигнали 2,2 млн. души, и са намерили убежище основно в Турция, Ливан, Йордания, Италия и Гърция.
Външният министър Кристиан Вигенин призова за солидарна помощ от ЕС и международната общност за справяне с бежанската вълна, насочена към България. Това стана по време на министерска среща на високо равнище, посветена на хуманитарните аспекти на конфликта в Сирия като част от съпътстващите събития на Общия дебат на 68-та сесия на ООН в Ню Йорк. Срещата беше организирана от Кристалина Георгиева и външния министър на Йордания Насър Джуде. България би приветствала всяка проява на подкрепа от страна на ЕС и международната общност, като се обръща за солидарна помощ. Според участниците решаването на хуманитарната криза следва да бъде част от общото политическо регулиране на сирийския проблем под егидата на ООН...
Има голяма вероятност да получим пари за бежанците, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Очаква се решението на евроексперти, които пристигат у нас на 1 октомври..." - в. „Стандарт".

„Президентът Росен Плевнелиев обсъди кризата със сирийските бежанци с Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш...
Държавният глава информира Гутереш за предприетите от България мерки за настаняване на сирийските граждани и посочи, че капацитетът на местата за временно настаняване е изчерпан и се търсят допълнителни възможности.
Пред българския президент Антонио Гутереш прогнозира, че кризата с бежанците няма да приключи скоро и изтъкна необходимостта от устойчиви модели и решения, включително на национално ниво, за преодоляване на предизвикателствата.
"Няма бързо решение на кризата, така че България трябва да е готова и да действа отговорно и адекватно", подчерта президентът Росен Плевнелиев.
Ситуацията става все по-тежка и броят на бежанците се увеличава, като по последни данни те надвишават 2.2 милиона души, основно в Турция, Ливан, Йордания, Италия, Гърция.  Необходими са нови места за настаняване и допълнително финансиране и България трябва да използва всички възможни механизми за подкрепа и за финансиране, включително и по линия на Европейския съюз и ООН, единодушни бяха президентът и Върховният комисар.
Двамата обсъдиха също така и отношението към прокудените и необходимостта от съпричастност и хуманност към търсещите закрила. Според държавния глава, страната ни е символ на гостоприемство, толерантност и хуманност и трябва да го покаже в сегашния момент...
В Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев взе участие в Глобалната инициатива на Бил Клинтън, заедно със световни държавни и правителствени ръководители и политически..." - в. „Дневник".

„Агенцията за бежанците е прахосала около 30 млн. лв. Институцията е получила пари от ЕС, за да не допусне криза като сегашната. Затова вероятно сега България няма да получи финансиране.
Близо 30 млн. лв. е изхарчила Държавната агенция за бежанците през последните пет години, но въпреки това се оказа абсолютно неподготвена за първото по-сериозно предизвикателство - влизането на 5000 нелегални имигранти в страната. Това е логично, след като едва 4 960 284 лв. от парите са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. Няма яснота за какво са похарчени останалите средства. Парите са отпускани както от бюджета, така и по линия на Европейския бежански фонд, показа проверка на "Сега". Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата.
Вчера Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска незабавната оставка на ръководството на институцията, след като негови представители посетиха открития на 18 септември център за настаняване в бившия интернат "Надежда Крупская" в столичния кв. "Враждебна". Сградата, за ремонта на която заедно с друга постройка в кв. "Военна рампа" бяха отпуснати 500 хил. лв. без конкурс, се руши, няма отопление, прозорците са с изпочупени и непочистени стъкла, има мухъл, има тоалетни помещения без топла, а и без никаква вода, както и нефункционираща канализация. Спи се върху матраци с по едно одеяло на трима души, съобщиха от БХК. Липсват медицинска помощ, лекарства и храна..." - в. „Сега".

„България дава четири вида защита - временна закрила, бежански и хуманитарен статут, и убежище.
Процедурата, с която чуждестранните граждани получават хуманитарен статут или статут на бежанци, започва с 24-часово полицейско задържане в граничните полицейски управления. В този кратък срок трябва да се установи самоличността на лицето и да се снемат биометрични данни.
Ако в този период чужденецът е потърсил международна закрила в България, той трябва да бъде представен и предаден на ДАБ, които го настаняват в приемателен център.
По закон, когато започне бежанската процедура, държавата е задължена да предостави подслон и храна на чуждестранните граждани. Не е малък броят и на хората, които се възползват от опцията в българското законодателство "външен адрес" - да се откажат от тези привилегии. Така те преминават на самоиздръжка (намират си квартира и т.н.)..." - в. „24 часа".

Петъчните вестници информират и за отстраняването на Камен Ситнилски като член на Висшия съдебен съвет и за поредния неуспешен избор на шеф на ВСС.

„Пети месец Софийската градска прокуратура остава без шеф, след като и на днешното заседание Висшият съдебен съвет не избра никого от тримата кандидати.
Така на практика се потвърди медийният слух, че никой няма да събере необходимите гласове в съвета, независимо от подробното изслушване на претендентите и въпреки че неофициално за фаворит на главния прокурор се сочеше Ваня Илиева, в момента прокурор от СГП от специализирания отдел за борба с корупцията.
Затова пък ВСС успя много бързо да се мобилизира след изненадващото предложение на члена на съвета Галя Георгиева за извънредна точка в дневния ред - да бъде отстранен от длъжност Камен Ситнилски, тоест да бъде отстранен като член на ВСС, заради образуваното дисциплинарно производство срещу него...
Смаяни от предложението, двама членове на ВСС - Елка Атанасова (прокурор) и Галина Карагьозова (съдия), поискаха да бъде отложена точката, за да бъдат обсъдени по-детайлно основанията. В този момент мониторите в пресзалата угаснаха и темата в съвета бе продължена без публичност. Минути по-късно се разбра, че ВСС с тайно гласуване е отстранил Камен Ситнилски от длъжност за 6 месеца.
За направилата предложението Галя Георгиева, която е член на дисциплинарния състав,  заедно с председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров, който беше предложил образуването на дисциплинарно производство срещу Ситнилски, стана ясно преди време, че са получили достъп до класифицирана информация, за да прочетат записваните със СРС телефонни разговори на Ситнилски като зам.-главен прокурор с двама окръжни прокурори през миналата година Тези разговори бяха оценени като договаряне на подкрепа за Ситнилски за да бъде избран за член на ВСС и станаха основание за дисциплинарното дело срещу него за уронване на престижа на съдебната власт." - в. „Дневник".

„Безпрецедентно Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани Камен Ситнилски от състава си.
Предложението за това бе направено неочаквано от колегата му Галя Георгиева, след като приключи проваленият избор за градски прокурор на София. За предложението гласуваха 15 души, 5 бяха против, а двама се въздържаха.
Мотивите на Георгиева бяха, че участието на Ситнилски в заседанията на ВСС не е в полза на авторитета на институцията, защото срещу него се води дело за уволнение. То бе заведено, след като през юни изтекоха стенограми от разговори на прокурори, в които се обсъжда как се уреждат гласове за избора на Ситнилски за член на ВСС. Имаше и протести с искания за уволнението на магистрата.
Дискусията за изгонването му за 6 месеца от кадровия орган протече при закрити врати. Съветът разпространи съобщение, в което заяви, че не може да изпълнява функциите си с член, срещу когото има дисциплинарно дело. Но не обясни защо отстраняването на Ситнилски бе поискано чак вчера, а не на някое от предишните 4 заседания на съвета.
Окончателното решение дали Камен Ситнилски половин година няма да кадрува в съдебната власт ще вземе Върховният административен съд." - в. „Труд".

„ВСС отстрани колегата си Ситнилски заради слухове
Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) изненадващо отстраниха вчера своя колега Камен Ситнилски. Предложението за това беше внесено от бившия пловдивски съдия Галя Георгиева, която е в конфликт с него от няколко седмици. Сблъсъкът помежду им започна, след като Георгиева и Ясен Тодоров си извадиха сертификати за достъп до класифицирана информация, за да прочетат всички материали, свързани със СРС скандала "Ситнилски". Впоследствие той внесе в прокуратурата сигнал срещу двамата, че са използвали данни от СРС-та не по предназначение.
Изненадващо вчера Георгиева предложи допълнителна точка за отстраняването на Ситнилски. Тя даде доста странна обосновка на действията си - колегата й трябвало да бъде отстранен, защото в медиите има публикации, че според слухове той е свързан с избора на градски прокурор, който вчера бе провален за втори път. Веднага след неуспешната процедура Георгиева заяви, че колегата й трябва да бъде махнат временно. "Бихме създали предпоставка за некоректни коментари за работата на съвета", заяви тя.
Предложението бе изненада и за останалите членове на ВСС. Галина Карагьозова заяви, че никой не е имал възможност да се запознае нито с предложението, нито с мотивите. Юлия Ковачева се изказа в същия дух, заявявайки, че е имало достатъчно възможности подобно предложение да бъде внесено и обсъдено на предишни заседания. Въпреки това обаче дебатите се проведоха на закрито заседание, след което стана ясно, че Ситнилски е отстранен от поста си за 6 месеца. По-късно от ВСС съобщиха, че решението е взето с 15 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се"..." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини