9 години затвор за убиец, заклал приятел

Тодор Райчев слуша присъдата си

9 години лишаване от свобода определи днес хасковският окръжен съд за 50-годишния димитровградчанин Тодор Райчев. Той е изправен пред Темида за убийството на съседа си Тодор Тодоров, извършено през нощта на 2 срещу 3 януари тази година.

Нощното клане станало в кухнята на жертвата след солиден запой, започнал от следобеда на 2-ри.

Подсъдимият се призна за виновен и поиска съкратено съдебно производство. При него се признават всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, а съдът е длъжен да намали с една трета наказанието. Свидетелите бяха освободени от залата и процесът продължи с пледоариите на прокурора и защитата.

Двамата адаши били дългогодишни приятели и редовно се събирали на чашка в дома на единия или на другия. Във фаталния ден след Новогодишните празници разпрата между тях била на пръв поглед невинна – кой е по-голям шофьор, кой разбира повече от автомобили. Други двама съседи, участвали в компанията, по някое време си тръгнали и в кухнята на жертвата останали само двамата адаши.

Подсъдимият твърди, че не си спомня точно какво се е случило поради голямото количество погълнат алкохол. На 3-ти сутринта полицаите откриха цялата кухня в кръв, масата обърната, по пода – потрошени чаши и чинии. Както и два счупени ножа.

Адвокатът на Райчев – Димо Стоянов, пледира, че клиентът му всъщност се е защитавал от ножа на жертвата. Така е записано и в обвинителния акт - че Райчев ударил Тодоров с дъската за рязане на хляб, а домакинът сграбчил нож. В последвалото меле, при което двамата боричкащи се мъже са катурнали масата и са потрошили посудата, ножът на Райчев е прерязал жизненоважен кръвоносен съд, а смъртта е настъпила следствие на това.

„Как постъпва човек, който умишлено е убил друг човек? Във всеки случай не слага възглавница под главата на мъртвеца, защото в това няма никакъв смисъл“, пледира адвокатът. Според юриста клиентът му наистина е убил приятеля си, но това е станало несъзнателно, при боричкането им в малкото помещение. И след деянието всъщност е смятал съседа си за жив.

При даденото му право на последна дума Тодор Райчев заяви, че съжалява за стореното. Не искал да става така. Заяви, че очаква справедлива присъда.

Прокурорът поиска наказание от 15 години затвор, по средата на предвидените в закона, като определената присъда се намали с една трета поради изискването на съкратеното производство.

След съвещание магистратите определиха 9 години при първоначален строг режим. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини