Крумчо прослави Димитровград, става център на турмаршрут в Хасковско

         Крумчо от Неолита беше открит от екипа на  доц. Борис Борисов от ВТУ

Неолитният тийнейджър на 8 000 години, който беше открит през 2009 година при спасителни разкопки в местността Кар дере, край село Крум ще е в центъра на туристически маршрут за Хасковска област. Той ще бъде начертан по време на форум в Димитровград, в който ще се включат експерти и управници от региона и страната. На срещата ще се ще потърси възможности за развитие на туризма в Димитровград.

Градът беше избран и за старт на Втория тур от националното електронно гласуване за топ 10 на най-големите археологически открития на новото хилядолетие у нас, след като Крумчо, както димитровградчани галено наричат гордостта си, беше избран за чудо № 1 в първия етап на надпреварата за тази година „Чудесата на България“.

В инфарктна битка праисторическият скелет победи само с 96 гласа златото на гетите от Омуртагова могила.

За Крумчо по електронен път гласуваха 32 393 души от България и чужбина, златото на гетите събра 32 297. Във вота се включиха 107 000 българи. Бронзовият медал остана за най-стария град в Европа Провадия-Солницата. Заради малката разлика обаче между димитровградската находка от Кар дере и и златото на гетите дискусия ще има и в Исперих.


haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини