Кметицата на Ивайловград отваря дома си за гости на Еньовден

снимки: община Ивайловград

Кметицата на Ивайловград Диана Овчарова ще посреща познати и непознати в дома си навръх Еньовден. Управничката обяви, че тази година ще се включи в инициатива на отворените врати, която ще се проведе за втори път по време на лятното слънцестоене.

На 22 срещу 23 юни ивайловградчани отварят домовете си за туристите, дошли в града им. Домакините ще гостят  с традициионни за местната кухня ястия и ще ги почерпят с прочутото си червено вино.

Туристите ще се ориентират за адресите на „отворените“ домове по специална карта. А всеки, приемащ гости дом ще бъде маркиран със специален знак.

Всички желаещи да се включат в инициативата могат да заявят това в Туристическия информационен център в града на телефон: 03661/6039 или на :tic_ivaylovgrad@abv.bg., уточняват от общината.

Освен посещение в дома на някой ивайловградчанин, за гостите на града организаторите стягат и много атракции.

За празника са поканени местните фолклорни състави, ще се дегустират вкусни гозби, ще се танцуват хора. В програмата са включени атрактивни танци с огън, а най-големите мераклии ще могат сами си направят за спомен различни сувенири - медальони, цветя от вълна, фенери, лампи, самодивски сандали от царевична шума.

Според поверието вечерта срещу Еньовден звездите дават енергията си на билките и ги правят магични. Затова хората берат рано сутринна още докато не се е вдигнала росата целебните растения. Пио тревата преди изгрев слънце се ходи бос за здраве, а от набраните китки се плетат еньовски венци, под които се минава за изцеление и благополучие.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини