Тракийци си спомниха за „Кървавата 1913 година“

Трагичните събития от 1912-1913 година си спомниха потомците на тракийци в Хасково. Те присъстваха на представянето на книгата на Георги Петков. В нея авторът, който съещо е потомък на тракийски бежанци, разказва за нерадата съдба на дедите си. Това е деветата книга от двата тома на „Село Гугутка от цар Калоян до днес“.

Петков е родом от Ивайловградското село Бялградец, но като дете семейството му го премества съседното Гугутка. От общо 111 къщи там, през 1913 година 102 са изгорени, а местните са дали над 100 жертви, много са били и ранените, имало е и 6 жители, отвлечени в Турция. Сред тях е и бабата на автора.

„През 2013 година всеки от нас потомците, има усещането, че живее под знака на един трагичен юбилей-100-годишнината от разорението на тракийските българи. Тези, които бяха прогонени от Беломорска Тракия, посичани и загубиха имотите си.“, каза при представянето на книгата на колегата си писателят Петър Василев.

„Делото им няма да остане забравено и то трябва да се разказва, както го е направил Георги Петков. Ще се постараем книгата му да не остава на лавицата, а възможно повече млади хора да я прочетата, за да знаят чии наследници са, колко са били трагични, но и героични дедите им, защото това са корените, а младите хора са нашето бъдеще.“, подчерта председателят на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково Кирил Сарджев.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини