"Песни и танци без граници" за осми път в Свиленград

снимки: архив

Осмият Международен фолклорен фестивал в Свиленград стартира на на 7 юни. Церемонията по официалното откриване е обявена за 17.00 часа в салона на читалище „Просвета 1870”.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета Георги Манолов. В продължение на три дни в конкурсната програма ще участват 53 групи, ансамбли и състави. Заявка имат и 30 индивидуални изпълнители, които са в категорията вокал и инструменталисти.

За първи път в надпреварата в пограничцния град ще се включат формации от Молдова.

Танцовите състави „Чирешарий” и „Кодрулец” ще се качат на сцената на читалището на 8 юни.

Певци, танцьори и музиканти от различни краища на България ще представят автентичен и обработен фолклор. Изпълненията ще оценява от жури с председател проф. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Организаторите Община Свиленград и НЧ „Просвета 1870” са приготвили грамоти за всички участници. На най-добрите ще бъдат раздадени предметни и парични награди и медали за първите три места в отделните възрастови категории. Наградите са осигурени от Община Свиленград и с подкрепата на шато „Катаржина Естейт” – Мезек.

Всички гости на фестивала ще могат да разгледат при престоя си в Свиленград историческите забележителности на Свиленград. Организирани са посещения и до съседните на българския градове в съседните Турция и Гърция – Одрин и Александруполи. Вечерта на 8 юни, на откритата сцена на площад „14 март”, от 19.30 часа ще има и концерт с участието на танцьорите от Молдова, ансамбъл „Обзор” и групата за автентичен фолклор „Мадан”.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини