Вместо операция "Чисти ръце" в България тече "Кирливи ризи"

Програмно правителство е по-добър вариант от политическа криза, твърди Мария Капон, председател на ЕНП

Мария Капон е родена на 8 април 1969 г. в Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност "Продуктов маркетинг" в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, Германия. Владее писмено и говоримо френски, английски, немски, испански и руски. От 1992 до 2005 г. членува в Демократическата партия. Учредява Единната народна партия, на която става председател на 16 февруари 2008 г.
Интервю на "Сега"


- Г-жо Капон, предизборната кампания се напълни с грозни компромати, които омерзяват избирателите. Според вас кой има интерес от това? Кой стои зад фабриката за скандали със СРС-та?

- Очевидно повечето подозрения и факти са сериозни, иначе нямаше с тях да се занимава прокуратурата. А интерес имат кукловодите, които стоят зад партиите с твърди електорални ядра. Многото скандали винаги отблъскват хората от свободни политически действия. Тогава към урните тръгват само твърдите привърженици и платените гласове.

- Кой губи и кой печели от това, че в навечерието на парламентарните избори четем и обсъждаме подслушани "пиеси", вместо да се занимаваме с управленските програми на партиите?

- Печели мафиотската олигахия, която стиска в ръцете си властта - и икономическата, и политическата, и медийната. Те нямат интерес да се чуват управленски програми, защото има "риск" хората да забележат, че има и почтени, компетентни кандидати, които са готови да дадат грамотно и силно управление на България. Тези среди не искат да допуснат пробив в системата, която те са изградили. Затова, докато са настанили публиката в театъра, за да гледа "пиеса", някой в преддверието обира касиерката, но никой не чува виковете й за помощ.

- Кои са стълбовете на вашата програма "Визия 15"? Там обещавате "скокообразен" икономически растеж?

Предложенията ни са абсолютно прагматични, основават се на сериозен анализ на икономическата ситуация и съдържат автентична - само за България - рецепта за изход от бедността и мизерията. След 15 години можем да се окажем една от страните с най-добро развитие в първата 20-ица на света. От нас очаквайте изкореняване на корупцията - това ще гледате по новините, не лентички и първи лопати. Важно е инвестирането в образование и здравеопазване, т.е. в хората, защото те са най-ценният капитал на България. Ние не обещаваме измислени числа за работни места като БСП, ГЕРБ или Кунева, защото знаем, че това е лъжа. Но залагаме на биоземеделието и увеличаване на поливните площи, високите технологии, балнеотуризма и други ключови области, които отварят добре платени работни места и носят високи печалби.

- Кои са най-големите грехове на кабинета "Борисов" спрямо бизнеса?

При предишните кабинети също се крадеше и имаше високи комисиони, но както е казал народът, една овца можеш да я доиш, да я стрижеш... но когато я заколиш, не можеш да очакваш нищо повече освен едно чеверме. В мандата на ГЕРБ заколиха овцата и изядоха чевермето. Това е най-големият грях към бизнеса. Малцината, които все още се занимават с бизнес, не вярват, че може да успееш заради усилията си, и са убедени, че в България се успява само с връзки. Така бизнес в свободна конкурентна икономика не се прави. А най-малко се очаква да им го стори някой, който се представя за дясна партия.

- От ЕНП критикувате ГЕРБ за "безумна" финансово-икономическа политика, но според известния икономист Стив Ханке правителството на ГЕРБ все пак е успяло да задържи България над водата във време, когато много други европейски икономики потънаха.

Аз обаче се сещам за Естония, Литва, Полша и доста други, които не просто се държат над водата, а са стъпили на здрав бряг. Не искам да слушам за фискална стабилност, защото в България има стабилна бедност. ГЕРБ обезкръви бизнеса и наложи политически диктат над цели сектори в икономиката. И това е очевидно за всички, които живеят в България. Искам проф. Ханке, при цялото ми уважение към него, да спечели търг в пътното строителство в България или да се класира за подизпълнител на лъч от Софийското метро. Или да спечели конкурс за градски транспорт в град, управляван от ГЕРБ... И после ще продължим разговора си с него.

- Всички правителства неизменно обещават да спасят бизнеса от диктатурата на чиновниците, а никое не го прави. Защо?

- Много просто - бюрократичните тежести хранят администрацията, дават й лостове за упражняване на власт. А правителствата са работодатели на администрацията. Наивното в цялата история е, че всички тези кабинети са вярвали и вярват, че ако не отнемат власт на администрацията, тя ще гласува за тях. И така правителствата падат, а бюрокрацията остава. Така се храни цяла прослойка, която паразитира върху бизнеса и гражданите. Административното обслужване се превръща в нещо като митница, през която трябва да преминеш и да те обложат, за да съществуваш и да се развиваш. ЕНП е за тотална електронизация на услугите, която изключва човешкия фактор в голяма степен, за драматично съкращаване на администрацията, поне с 30%, и за сериозно увеличение на заплащането за тези, които са достатъчно ценни и квалифицирани да предоставят услуги от името на държавата.

- Каква "военна" тактика предлага ЕНП срещу изкуствените монополи и олигополите в България?

- Подготвили сме цяла система от действия - законодателни и персонални промени, икономически механизми. Предлагаме при изкривяване на цените интервенционна агенция за кратко да влиза на пазара и да пресича апетитите на монополите. В комплекса от мерки има специални задачи за данъчната администрация, митниците, ДАНС, в голям степен ще работим ръка за ръка със следствието и прокуратурата.

- Вие от 2008 г. призовавате в България да бъде извършена операция "Чисти ръце". Как си я представяте?

- Такива операции бяха извършени успешно в Италия, Сърбия и други страни. През април 2008 г. премиерът Станишев подмина призива ми с усмивка, Борисов мълчеше, Костов имаше по-важна работа, а Лютви Местан като част от тройната коалиция не го интересуваха никакви "Чисти ръце", а само броят на ръцете, които натискат бутони в залата. Днес, когато нещата се изродиха до такава степен, че за всички е очевидна тази необходимост, чувам, че и ДПС искат от главния прокурор "Чисти ръце". А с неподозирано нахалство и Цветанов твърди, че я е провеждал. Само че никой в България не е усетил. А това, което днес виждаме, прилича повече на операция "Кирливи ризи", но това е нещо съвсем друго.

Още през 2008 г. декларирахме, че за "Чисти ръце" е нужен политически консенсус, никой да не слага чадър над своите, а прокуратура и полиция да работят ръка за ръка с пълната подкрепа на властта. Ако ще се прави на принципа "свои срещу чужди", няма смисъл. В Единна народна партия добре сме проучили чуждия опит и знаем, че "Чисти ръце" е изпълнима задача.

- Одобрявате ли идеята България да бъде управлявана от програмно правителство, понеже май нито една партия или група партии няма да могат да направят стабилно правителство?

- Зависи каква е програмата. Ако този кабинет е съставен не на принципа 3-5-8, а има сериозни антикризисни ангажименти, разписани месец по месец, и за него са номинирани хора заради качествата им, а не по партийна принадлежност, ще го подкрепим. В противен случай има риск България да изпадне в политическа криза - да влизаме от избори в избори. Това може да е добър шанс за ЕНП, която тепърва стъпва на политическата сцена, но ще е лош сценарий за България.

- Според вас кои трябва да са първите законодателни стъпки на новото Народно събрание и първите мерки на новия кабинет?

- Приемането на Закон за фалита на физическите лица е много важна задача предвид кризата, в която се намира страната. Не става дума за популистко опрощаване на задълженията, а за закон, който ще даде шанс на хора, доведени до ръба, да започнат живота си отново, като спре трупането на лихви след обявяването на фалит. А новото правителство трябва да започне с ревизия, за да се види реалното състояние на финансите на страната, тъй като имаме основателни съмнения, че кабинетът на ГЕРБ е посягал на здравните ни вноски и има задължения, които не са публично оповестени. Бъдещото правителство трябва да събере стоте най-добре развиващите се български фирми, водещите учени, ректори, синдикати и председателите на основните политически сили и да им предложи пакт за съвместни действия за излизане от кризата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини