Морето поскъпна с 25%. Преглед на печата

24 часа: Шефът на КЗК Петко Николов предлага: Наказателна отговорност за картел

Дошло е време борбата срещу картелите да придобие и друга насока. Трябва да започне дискусия за поемане на наказателна отговорност от тези, които вкарват компаниите в картелни споразумения. Това заяви в интервю за "24 часа"председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов.

Участието в картел е престъпление, което се преследва по общия ред в повече от половината страни - членки на ЕС. Сред тях са Австрия, Великобритания, Унгария, Гърция, Румъния, Италия и Франция. Затвор за картел има и в САЩ, Канада и Япония.

24 часа: Майката на Лара: Моля ви, свържете се, защото иначе всички губим

"Не издържам, ден и нощ съм в очакване. Ако не се обадят хората, при които е Лара, се боя, че може да се случи най-лошото. От това най-много ще загуби моята дъщеричка, но накрая ще загубят всички!"

Това заяви пред "24 часа" Моника Добринова, майка на отвлечената 10-годишна Лара.

Точно месец и два дни след като момиченцето бе похитено пред дома си в столичния кв. "Бояна", от детето няма следа, а майката едва успява да запази разсъдъка си от тревога.

"Моля се хората, при които е Лара, да се обадят. Вече 33 дни я няма, не знаем нищо за нея. Тя е едно прекрасно слънчево дете, което не заслужава това, което му се случва, защото е много жестоко!", плаче Моника Добринова. Тя се тревожи, че всички неверни информации за имотното състояние на семейството й, появили се в жълтите вестници, само вредят на детето й.

Труд: Малките язовири останаха без контрол

Макар и пълни, 243-те държавни язовира са под контрол, а рисковите се следят на всеки час. Проблем обаче остават 2600 малки общински и частни водоема, към които централната власт няма отношение.

Операторите и собствениците им решават дали да ги изпускат и би трябвало да се грижат за техническата им изправност. Но именно те създават опасност от наводнения при преливане на големите водоеми.

Почти 76% от капацитета на 52-та големи и значими язовира в страната е запълнен. Някои от съоръженията са на сантиметри от преливане.

Труд: ГЕРБ плати 150 000 лв. за форум с 15 000 души

"Карай, бе! Карай по кръговото към "Имаме воля". С тези думи в 12 без 5 мъж обяснява по телефона как се стига до окичената с предизборни транспаранти столична зала "Арена Армеец". Тя събра в неделя 15 хил. души от цялата страна на Национална конференция на ГЕРБ.

Грандиозното шоу струваше на партията близо 150 000 лв. Около 10 ч симпатизантите започнаха да пристигат с десетки автобуси към залата, за да чуят думите на лидера си Бойко Борисов, който не бе говорил публично от 18 март. Пътят пред "бижуто" на бившия премиер бе отцепен, а на влизане се минаваше през скенери. Пускаха се само хора с предварително раздадени билети.

"Обещай ми любов! Обещай ми тревога! Обещай ми ръце, без които не мога." С тази песен на Силвия Кацарова неизвестна изпълнителка закри първата част на спектакъла, по време на която ансамбъл "Българе", трио "Уникалните гласове" и други певци веселяха гостите, докато чакаха лидерите.

Стандарт: Държавата в икономичен режим

Държавата мина на икономичен режим. Освен орязването на разходи по министерства, за да се съберат пари за бедните, служебният министър на финансите Калин Христов направи някои ревизии и в бюджета. 400 млн. лева по-малко приходи от планираното ще постъпят в хазната през 2013 година. Спадът ще се отрази на разходите за инвестиции, които държавата беше заложила в бюджета. Това предвижда средносрочната прогноза за периода 2012-2014 година, публикувана на сайта на Министерството на финансите. Според очакванията на финансовото ведомство приходите в хазната през настоящата година ще се свият с 400 млн. лева спрямо предварително заложеното до 30,192 млрд. лева.

Стандарт: Данък Робин Худ

Богатите в Европа вече ще плачат при банкови фалити. Досега за спасяване на закъсали трезори в САЩ отидоха милиарди, събрани от джоба на всички данъкоплатци. След драмата в Кипър Брюксел иска да прехвърли бремето при криза върху заможните. Новината за замисления данък "Робин Худ" бе огласена от еврокомисаря Оли Рен. Собствениците на депозити над 100 000 евро в европейски банки може да се разделят с част от тях, ако банката им закъса или фалира. Това предвижда нова директива, която се работи в момента в Брюксел, обясни Рен. Той отговаря за икономическите и валутните въпроси в Еврокомисията. "Има съвсем ясна йерархия - първо, акционерите, после вероятно ще следват негарантираните инвестиции и депозити. Но лимитът от 100 000 евро е извън всякакво съмнение - депозитите под тази граница ще бъдат напълно защитени", допълни той.

Монитор: Морето у нас поскъпна с 25%

Лятната ваканция на морето у нас е поскъпнала с до 25 на сто. Това установи проверка на „Монитор", като бяха сравнени ценовите оферти на хотели за еднакъв период през миналата година и за настоящото лято. Около 15 на сто е ръстът при най-изисканите места за настаняване. Когато обаче бъде направено сравнение със същата категория хотели в известни курорти извън България, у нас все още се намират изгодни предложения.

Ваканция през юли в един от най-елитните хотели по Южното Черноморие, който от собствения му сайт може да бъде купен за тройно по-висока цена, се предлага от резервационна онлайн система на цена от 160 лв. за двама на вечер в стая с гледка към морето.

Преса: ГЕРБ ще управлява, ако хората искат

"Като вицепремиер и вътрешен министър, заедно с правоохранителните органи, успяхме да преборим и да прекършим гръбнака на организираната престъпност, но това нямаше да стане без сплотената парламентарна група на ГЕРБ. Това каза зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на Националната конференция на партията, След изказването на Цветанов в залата беше пуснат видеоматериал, в който се показват успехите на правителството на ГЕРБ.

Националната конференция на ГЕРБ започна пред близо 15 хиляди души в столичната зала „Арена Армеец". На събитието присъстват лидерите на партията Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и има силно международно присъствие от сродните на ГЕРБ партии в европейския парламент. Очаква се да бъдат представени и водачите на листи по градове.

Сега:  Фирми и граждани принудително платиха на НАП 160 млн. лв. дълг

За първите три месеца на годината фирмите и гражданите са платили 160 млн. лв. стари дългове. Парите са пренасочени автоматично от НАП от постъпили нови плащания заради въведената единна сметка за публичните задължения и правилото, че най-старите по дата дългове се покриват с приоритет. В момента няма яснота какви актуални задължения са останали непогасени заради автоматичното пренасочване на сумите към по-стари дългове.

Това става ясно от предоставена от НАП информация за ефекта от въвеждането на единната сметка за първите три месеца на годината. Както "Сега" писа, въвеждането на единната сметка и отпадането на правото на данъкоплатеца да заявява с приоритет какво публично задължение да плати, бе атакувано от депутати по инициатива на ДСБ пред Конституционния съд. Решение по казуса още няма. От единната сметка бяха изключени само здравните осигуровки, за да не се губят права. Но се изисква изрична декларация, че гражданинът желае да плати именно за здраве.

Дума: Държавата банкрутира година след изборите

Само година-година и нещо след изборите държавата ще бъде в състояние на банкрут - в държавния бюджет няма да има пари за пенсии и социални разходи. Това прогнозира бившият заместник-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски в коментар, публикуван от БГНЕС. Българите платиха цената на т.нар. фискална стабилност, която се оказа илюзорна, пише Михалевски

Какво се случи с бюджета през периода 2009-2012. "Когато ударим чертата на разходите в този бюджет, ще видим, че всъщност държавата ни е похарчила 9 млрд. лв. повече, отколкото икономиката през данъците е успяла да генерира и вкара в държавната сметка. Това е изключително притеснително, защото тази тенденция средно по 2 милиарда и нещо да се харчат повече, отколкото се събират, очевидно ни води към една точка, в която бюджетът ще катастрофира и няма да може да изпълнява функциите си да покрива социалните плащания, пенсиите и заплатите", пише Михалевски. Според него "само година-година и нещо след изборите наистина ще бъдем в състояние на банкрут, т.е. държавният бюджет няма да има ресурси, с които да покрие плащанията си за пенсии, социални разходи". В този случай признанието на Дянков, че те са водили държавата към банкрут, е истина", пише той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини